Unt de arahide amestecat cu margarina

Untul de arahide analizat nu contine aditivi alimentari, in schimb are o cantitate importanta de grasimi hidrogenate. Acestea sunt sintetice si pun in pericol sanatatea consumatorilor.

Untul de arahide Maxim”s are o eticheta cel putin hilara. Fiind un produs importat, a fost nevoie de un traducator. Numai ca acesta a ales sa foloseasca un dialect pe care noi nu il cunoastem. Eticheta tradusa de el suna asa: „Ingred. Arahide prejite, Zaher, Sare, Ulei Vegetal Hydrogenat, Uleiuri”.

ANALIZA. Produsul analizat are o imbinare de ingrediente nefericita, in sensul ca pe langa pasta de arahide s-au adaugat cantitati importante de zaharoza, de sare, de uleiuri hidrogenate nesanatoase si uleiuri de natura nespecificata, care creaza confuzie consumatorului. Acest lucru se deduce din insiruirea ingredientelor, care trebuie facuta in ordinea cantitativa descrescatoare. Pasta de arahide ca atare si uleiul continut de acestea au o valoare nutritionala ridicata, insa asocierea lui cu celelalte ingrediente ii scade valoarea biologica, rezultand un produs cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi naturale, dar si artificiale (ulei hidrogenat), precum si sare ascunsa. Desi nu exista eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca produsul are o densitate energetica foarte ridicata, apreciaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Persoanele sensibile trebuie sa aiba in vedere ca arahidele pot fi alergene.

CONCLUZII.
Din cauza grasimilor hidrogenate, a zaharului si a sarii, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, bolnavilor de inima, hipertensivilor, celor cu dislipidemie si hipertrigliceridemie, celor cu afectiuni renale, hepatice, persoanelor cu afectiuni neurodegenerative, alergicilor, celor cu status proinflamator sistemic. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant. Este interzis alergicilor la arahide.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 021.318.20.43. sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *