„Unt produs in Belgia din lapte danez”

Cumparatorii europeni ar trebui sa stie daca untul pe care tocmai l-au achizitionat de la magazin este belgian iar mielul, francez, sunt de parere unii europarlamentari si grupuri de consumatori care cer mai multa trasparenta in ceea ce priveste originea produselor din cosul de cumparaturi.
lapte
„PATRIOTISM ALIMENTAR”
Detaliile privind tara de provenienta a alimentelor nu ar trebui sa fie supuse unei practici generalizate, crede, in schimb, Comisia Europeana, care ar prefera sa nu incurajeze „patriotismul alimentar”. In prezent, indicatia geografica este obligatorie pentru fructe, legume, peste, oua, miere sau vin, dar este facultativa in cazul celorlalte bunuri de consum.

Agricultorii ar fi de acord cu mentionarea zonei de provenienta a produselor, considerand ca vor putea valorifica mai bine calitatea marfii lor. In schimb, pentru Comisia Europeana, subiectul ramane tabu, comenteaza AFP. „Se considera ca originea nu trebuie sa fie o piedica in comert”, spune un specialist citat de agentie, avertizand si asupra pericolului patriotismului alimentar care i-ar putea determina pe cumparatori sa aleaga marfa strict pe criteriul tarii de provenienta.

Dezbaterea a revenit in atentia parlamentarilor europeni odata cu analizarea unui proiect de lege privind etichetarea alimentelor.

Potrivit initiativei legislative, industria alimentara ar fi obligata sa specifice pe ambalajul produselor cantitatea de sare, de acizi grasi saturati, zahar, grasimi, glucide si valoarea energetica. Daca fabricantul doreste sa precizeze originea unui ingredient din produsul sau, atunci va trebui sa dea detalii si despre ingredientul dominant. Astfel, pe etichete ar putea aparea formule de tipul „unt produs in Belgia din lapte danez” sau „pasta de tomate produsa in Italia din rosii grecesti”.

Cei care se opun unei asemenea incarcari a etichetelor invoca tot binele consumatorului. Costurile ridicate ale unei etichetari „ca la carte” nu le vor prinde bine micilor intreprinzatori si, in final, tot consumatorul va avea de suferit pentru ca va plati un produs mai scump.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *