Untul sau margarina: care e raul cel mai mic de pe felie?

In timp ce unii specialisti sustin ca margarina poate inlocui untul cel bogat in calorii, altii sustin ca „varianta de rezerva” este mai daunatoare, din cauza conservantilor pe care-i contine.unt sau margarina

Untul este foarte bogat in calorii. Consumat in exces, poate dauna sanatatii, in special inimii. Margarina candideaza la „postul” de inlocuitor, insa modul de preparare a starnit controverse in randul medicilor: unii sustin ca untul e mai bun decat margarina, in timp ce altii vorbesc despre continut ridicat de colesterol, dar si al conservantilor si aditivilor alimentari pe care-i contine.

Atac la inima

Untul colecteaza grasimea din laptele de vaca, oaie sau bivolita si are 82% grasimi. Colesterolul si grasimile saturate pot afecta vasele de sange.

„Daca lactatele integrale, precum laptele si iaurtul, sunt rele pentru vasele de sange, untul e cel mai rau din acest punct de vedere. Daca la copiii pana la 10 ani nu e o problema sa manance cu moderatie unt – care are vitamina D, buna pentru rahitism, pentru ca sunt activi si se arde colesterolul -, la adulti e cea mai proasta alegere pentru sanatatea inimii”, arata nutritionistul Corina Zugravu.

Cat priveste margarina, producatorii sustin ca exista un nou procedeu de fabricatie, care duce la eliminarea acizilor grasi si, implicit, la diminuarea risculului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Pana nu de mult, acizii grasi trans erau „adusi” in timpul procesului de fabricatie, prin hidrogenarea partiala a uleiurilor vegetale. Conform producatorilor, sortimentele de margarina care se gasesc azi in magazinele din Romania se obtin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mica de grasime vegetala de palmier si apa si nu sunt nocive sanatatii.

Pentru producerea margarinei sunt utilizate uleiuri vegetale naturale, precum cel de floarea-soarelui, de rapita, de soia sau de in oleaginos.

Putin unt, preferabil margarinei

Unii medici sustin ca untul poate fi inlocuit cu margarina, cu atat mai mult cu cat ea poate fi imbogatita si cu vitamine. Margarina are si avantajul ca nu are colesterol si, in functie de uleiurile folosite, poate contine si acizi grasi esentiali, respectiv Omega 3 si Omega 6.

„Margarinele nu au coloranti sau conservanti artificiali. Unele contin caroten, care provine din morcov sau curcumina scoasa din plante”, explica nutritionistul Corina Zugravu.

Cealalta „tabara” are argumentele ei. „Dupa ce mult timp s-a crezut ca margarina are un efect benefic pentru ca ii lipseste colesterolul, acum se considera ca are grasimi hidrogenate, ceea ce creste riscul imbolnavirii de boli cardiovasculare. In plus mai are si aditivi alimentari. Nu incurajez nici consumul de unt, pentru ca are colesterol. Totusi, o cantitate redusa de unt e preferabila margarinei”, explica Eduard Adamescu.

Alternativa la margarina ar fi uleiurile vegetale lichide, in special de masline.

UNTUL

Contine intre 80% si 82% grasime animala
* Este produs din lapte sau produse din lapte, prin agitarea laptelui proaspat sau fermentat. In mod normal, e nevoie de 10 litri de lapte pentru a produce o jumatate de kilogram de unt;
* Untul din comert contine intre 80 si 82% grasime animala, intre 14 si 16 % apa si intre 0 si 4 % sare;
* Grasimea din unt este compusa din 62% acizi grasi saturati, lecitina (0,25%) si colesterol (2,2 miligrame/gram unt);
* Contine in diferite procente sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, vitamina A, C, E, B6 si B11.

MARGARINA
Consumul a explodat in perioada postbelica

* Este produsa din uleiuri vegetale – de floarea- soarelui sau rapita, prin hidrogenare partiala, urmata de emulsionarea cu apa. Primele incercari de fabricare a unui inlocuitor pentru unt dateaza din 1870, in Franta;
* Tehnologia de fabricatie a fost pusa la punct la inceputul secolului XX, in zona germano- scandinava, iar consumul a „explodat” dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial;
* Nu contine colesterol, dar poate contine acid elaidic, care apare in urma hihrogenarii uleiurilor. Pentru a nu afecta dezvoltarea copiilor, autoritatile au impus producatorilor sa adauge un complex de vitamine A si D.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *