Uraniul de la Grinties

CONTROVERSE – O mina imparte satul in doua tabere
Posibilitatea redeschiderii minei de uraniu de la Grinties naste controverse si vii discutii de la autoritati pina la satenii de rind din localitate. Pe de o parte, e vorba despre bani si locuri de munca, pe de alta parte, e vorba despre sanatate si turism.

Mina de uraniu de la Grinties este inchisa de vreo opt ani. Statutul sau este de rezerva de stat, dar, pentru ca deocamdata nu indeplineste toate criteriile de ecologizare, Ministerul Mediului nu poate da avizul de redeschidere a minei.

In anul 2006, alte discutii au pus pe jar autoritatile. Pentru ca mina se intindea pe doua judete, fiind la granita dintre Harghita si Neamt, s-a pus problema ca aceasta sa fie preluata in administrare de autoritatile harghitene. „Adica sa fie drum pe la Prisecani, din judetul Neamt. Dar apa curge tot catre noi. Si nu se poate vorbi despre o apa foarte curata”, spune Viorel Alexandroaia, noul primar din Grinties.

AMENZI. In urma cu opt ani, Garda de Mediu Neamt a amendat sever Compania Nationala a Uraniului, pentru ca zona Platformei Primatar este contaminata radioactiv, intrucit CNU nu luase masuri de acoperire a depozitului radioactiv. In sentinta Tribunalului Neamt de la 9 octombrie 2001 se arata, asa cum a precizat si Garda de Mediu, ca „depozitul radioactiv trebuia scos de sub influenta apelor pluviale si a vintului, suprafata de depozitare trebuia impermeabilizata, apele de siroire trebuiau drenate, iar minereul imprejmuit si pazit. (…) Populatia nu este avertizata ca brazii de pe holda de steril a minei de minereu radioactiv pot concentra elemente radioactive de valoare mult mai mare decit valoarea fondului natural de radioactivitate”.

Autoritatile locale spun ca apa nu este contaminata, pentru ca ar exista niste filtre, dar „evident ca nu se poate plimba pastravul prin ea”. Atunci? Atunci, oricum decizia de a se da sau nu in exploatare nu este nici a primarului si nici a viceprimarului din Grinties, care, fara acte pe care sa ni le arate (primarul se scuza ca tocmai s-a instalat si nu a preluat toata gestiunea), sustin ca de doua ori pe an Garda de Mediu vine si face masuratori in zona si ca rezultatele sint foarte bune. Adica nu exista contaminare in zona.

SI BANI, SI SANATATE. Lumea cind aude de uraniu se sperie. Fuge ca de dracu” si e si normal. Atunci cum sa se mai poata pune problema de turism, turisti, hoteluri, pensiuni si alte d”astea? „Lumea vrea sa se dezvolte o zona turistica, si numai daca vad utilajele se cam sperie. Deci ce turism sa facem?”, se intreaba primarul, hotarit sa faca un referendum daca va fi cazul printre consatenii sai, pentru a vedea citi vor redeschiderea minei. Problema e privita diferit din doua puncte de vedere: unii sateni ar vrea redeschiderea minei, pentru ca ar avea un loc de munca asigurat, iar dupa 15 ani de munca ar avea o pensie de aproape 20 de milioane. Altii vor sanatate curata si nu cancer. „Eu am sa organizez un mic referendum, pentru ca este o problema delicata si, din pacate, printre sateni primeaza factorul material. Iar eu nu as putea fi de acord. Pe de alta parte, o sa am 1.000 de muncitori care sa plateasca la buget bani, dar e mai importanta sanatatea”, incheie primarul Alexandroaia.

Dorel are 45 de ani, dar arata de 65. A lucrat opt ani la mina, pina s-a inchis. Apoi si-a cautat de lucru cu ziua. N-a apucat sa iasa la pensie de la mina. Ar vrea sa se redeschida, pentru a avea un salariu si o pensie bune. Femeia ii tipa din casa „s-o lase dracului de mina” ca i-a mincat ficatii si „e tot numai boala”. „Ce-ti trebuie mina? Nu vezi ca te roade cancerul?”. „Lasa, femeie, ca nu mina e boala. Tutunul, bata-l vina”…

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *