Urgenta climatica: Oceanul Arctic ar putea fi reinghetat

Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii
Urgenta climatica: Oceanul Arctic ar putea fi reinghetat

Oamenii de stiinta sugereaza o solutie radicala pentru a combate incalzirea globala si schimbarile climatice care aduc fenomene extreme de vreme. Reinghetarea Oceanului Arctic este o operatiune usor de pus in practica si ieftina.

Cercetatorii estimeaza ca reinghetarea Oceanului Arctic s-ar putea realiza cu doar cateva jeturi Gulfstream si ar costa aproximativ 8 miliarde de dolari anual, suma mica raportata la nivel global, pentru o actiune care are potentialul de a prelungi viata pe Pamant.

Doua studii publicate recent exploreaza posibilitatea de a gasi o solutie tehnica la problema incalzirii globale, care topeste intr-un ritm alarmant gheata de la Polul Nord. Cercetatorul care coordoneaza ambele studii, fizicianul David Keith de la Harvard University, sustine ca aproape orice natiune si-ar putea permite sa acopere singura costurile acestei operatiuni, conform adevarul.ro.

Solutia data vine dupa o vara in care suprafata ghetii s-a micsorat la un nivel fara precedent, ajungand la cea mai redusa suprafata din toate timpurile in luna septembrie. Comparativ, suprafata care a ramas inghetata reprezinta doar jumatate fata de cea din anii ’80.

Suprafata de gheata arctica poate fi refacuta, cu siguranta. Autorul studiului incearca insa sa determine si daca acest lucru ar trebui facut sau nu.

„Cele mai grele probleme nu sunt in special tehnice. Intrebarile la care trebuie raspuns tin de ce fel de planeta vrem sa avem si de cum ne definim”, a explicat David Keith rezultatele cercetarii pentru publicatia canadiana „The Windsor Star”.

Particule reflectorizante in atmosfera

El a folosit modele de clima pentru a sugera o solutie de realizare a proiectului propus: injectarea atmosferei cu particule reflectorizante ar bloca o parte din lumina si caldura Soarelui la nivel local, in dreptul Polului Nord.

Conform studiului sau, reducerea gradului de penetrare a luminii solare cu doar 0,5% ar putea reface marea de gheata la un nivel inregistrat inaintea erei industriale. „Deciziile de management al radiatiei solare nu trebuie sa fie reduse la un singur «termostat global»”, scrie cercetatorul in primul studiu.

Concretizarea proiectului

In cel de-al doilea studiu, David Keith ofera si solutia de realizare a proiectului: cateva jeturi Gulfstream modificate ar putea dispersa particulele in atmosfera, la un pret de aproximativ de 8 miliarde de dolari anual.

Aceasta masura nu rezolva insa problema poluarii din atmosfera si cercetatorul nu recomanda inca concretizarea proiectului, nu inainte de a se incerca reducerea poluarii responsabile pentru schimbarile climatice.

Organizatia Natiunilor Nunite a respins geoingineria de o asemenea anvergura propusa de cercetator, la conventia privind diversitatea biologica. Nu se cunosc inca efectele pe care le-ar avea o masura atat de drastica, dar au potentialul de a fi dezastruoase daca procesul nu este calculat corect.

In ciuda acestui lucru, masura sugerata de fizician ar putea oferi un raspuns viabil pentru cazuri de „urgente climatice”, pe termen scurt, cum ar fi prabusirea subita a straturilor de gheata, a sugerat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *