Ursii, lupii si rasii din Romania au culoar de migratie prin Judetul Arad

Ursii, lupii si rasii din Romania au culoar de migratie prin Judetul Arad
Ursii, lupii si rasii din Romania au culoar de migratie prin Judetul Arad

Scopul proiectului este „Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0289 Coridorul Drocea-Codru Moma si ROSCI0298 Defileul Crisului Alb”, care se deruleaza pe parcursul a doi ani in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” – axa prioritara 4 – „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii” este de a se elabora un plan de management prin care sa se gaseasca solutii astfel incat speciile si habitatele din zonele respective sa beneficieze de conservare, esenta siturilor Natura 2000 europene.

„Concret, este vorba despre imbunatatirea statutului de conservare a 14 specii si 7 habitate de importanta comunitara, dar si a conservarii tuturor speciilor si habitatelor din zona vizata, precum si constientizarea comunitatilor locale cu privire la statutul ariilor protejate, importanta acestora pentru dezvoltare rurala si conservarea naturii in general”, spune managerul de proiect, Ovidiu Pirv.

Proiectul beneficiaza de o finantare de cca. 220.000 euro, in intregime nerambursabili si este implementat de Asociatia Around Life din Arad, suprafata vizata fiind de aproape 20.000 de hectare din judetul Arad (3.229 ha pentru ROSCI0289 Coridorul Drocea-Codru Moma si 16.558 ha pentru ROSCI0298 Defileul Crisului Alb).

O parte importanta din populatia de ursi, lupi si rasi a Romaniei se gaseste in zona Muntiilor Bihorului, Codru Moma si Zarandului, precum si in siturile Natura 2000 Coridorul Drocea-Codru Moma sau Defileul Crisului Alb unde aceste animale protejate vietuiesc.

Populatia acestor specii trebuie sa fie viabila pe termen lung, astfel ca este necesar sa se asigure un culoar de migratie pentru acestea intre Muntii Bihorului, Muntii Codrul – Moma si Muntii Zarandului, dar si sa se conserve habitatele forestiere din aceste arii naturale protejate. Realizarea acestei conectivitati va asigura migratia speciilor respective intre Muntii Apuseni si Carpatii Meridionali.

„Exista multe vulnerabilitati ale acestor arii protejate, dintre care principala ar fi pierderea capacitatii de conectivitate in zonele critice de trecere peste drumul judetean DJ 79 si peste raul Crisul Alb. Situatia este complicata si datorita carierei de piatra, a caii ferate si a drumului comunal Vafurile-Gura Vaii, in singurul sector de trecere viabila legata de coridorul ecologic intre Muntii Bihorului si Muntii Zarandului”, a declarat presedintele Asociatiei Around Life, Ciprian Herbei.

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *