Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică
Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică
Utilizarea antibioticelor in fermele de animale omoara anual 25.000 de europeni
Utilizarea antibioticelor in fermele de animale omoara anual 25.000 de europeni

Organizatia consumatorilor europeni (BEUC) a solicitat recent, reguli mai stricte pentru a reduce utilizarea de antibiotice in fermele de animale si in vederea protejarii sanatatii umane. BEUC a facut un apel serios tarilor din U.E. dupa ce testele, din fermele de animale au dezvaluit ca pana la 98% din productia de carne de pasare din unele tari ale UE este contaminata cu bacterii rezistente la antibiotice.

Departamentul de Agricultura din Irlanda a organizat recent o conferinta in Fermoy, Cork Co, in care s-a discutat despre „amenintarea globala pe care o reprezinta rezistenta antimicrobiana”. Veterinari si expertii din industria alimentara au dezbatut nivelurile de rezistenta la antibiotice descoperite in animalele din ferme irlandeze si transmise la om, precum si masurile necesare pentru a elimina acest lucru.

S-a pus accent pe faptul ca germeni, cum ar fi E-coli dezvolta rezistenta la antibiotice, iar ulterior pot deveni dificil de tratat cu medicamentele existente iar acest lucru poate duce la infectii letale.
Ministrul Agriculturii din Irlanda Simon Coveney a avertizat ca acest lucru constituie o problema in crestere iar ministerul condus de el a infiintat un nou comitet interdepartamental impruna cu Ministerul Sanatatii. 

BEUC a efectuat teste pe grupe de consumatori din noua tari ale UE intre 2012 si 2014 constatand ca produsele din carne de pasare au fost contaminate cu bacterii rezistente in proportie de pana la 98%.

In Tarile de Jos (Belgia, Olanda si Luxembourg) s-au gasit 98% de probe contaminate cu bacterii ESBL rezistente la antibiotice, iar esantioanele din Spania, Italia, Belgia, Portugalia au fost contaminate in proportii intre 72 – 82%. In Germania chiar, in 20% din probele de pui testate a fost gasit periculosul superbug MRSA, (stafilococ auriu) care este rezistent la majoritatea antibioticelor.

BEUC spune ca rezistenta antimicrobiana a bacteriilor ucide circa 25.000 de oameni din Europa in fiecare an, iar normele UE privind utilizarea de antibiotice in fermele de animale sunt sau au fost inadecvate si depasite.

Director BEUC Monique Goyens a spus ca oamenii au nevoie de antibiotice pentru cand sunt grav bolnavi sau dupa o interventie chirurgicala, dar nu folosite in mod curent cum procedeaza oamenii acum.
”Cele mai bune practici sunt de a reduce pana la eliminare utilizarea antibioticelor la animale care sfarsesc in farfuriile noastre.

De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiene la pasarile de curte cu 90% in ultimii 13 ani”, a spus directorul BEUC.

Departamentul de Agricultura din Irlanda a declarat ca legatura dintre utilizarea de antibiotice la animale alimentare si dezvoltarea rezistentei antimicrobiene si care poat fi transmisa la om prin produse alimentare, ramane inca neclara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here