Utilizatorii energiei din biomasa au un ghid video ce ii ajuta sa cumpere biocombustibil de calitate

Proiectul Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană, s-a lansat
Utilizatorii energiei din biomasa au un ghid video ce ii ajuta sa cumpere biocombustibil de calitate
Utilizatorii energiei din biomasa au un ghid video ce ii ajuta sa cumpere biocombustibil de calitate

Infografica in format video este adresata managerilor gradinitelor, scolilor, centrelor comunitare, intreprinderilor conectate la retele de incalzire pe baza de biomasa, dar si persoanelor private ce urmeaza sa faca achizitii de brichete si pelete pentru urmatorul sezon de incalzire.

„Alegerea biocombustibilului calitativ si adecvat tipului de cazan pe biomasa sunt elementele cheie pentru functionarea eficienta a centralelor termice pe biomasa si, in final, pentru asigurarea confortului termic sporit. Acest ghid video ii ajuta pe beneficiarii nostri sa identifice brichetele si peletele de calitate prin metode accesibile”, afirma Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie si Biomasa.

In prezent in Republica Moldova nu exista un laborator de testare a calitatii biocombustibilului, autoritatile fiind in proces de identificare a solutiilor pentru crearea acestuia. Totodata, certificarea biocombustibilului solid produs in Moldova va fi obligatorie incepand cu ianuarie 2015, potrivit unei hotarari de Guvern aprobata in decembrie 2013.

Peste 140 de gradinite, scoli si centre comunitare din tara vor intra in sezonul de incalzire 2014-2015 cu sisteme moderne de incalzire pe biomasa instalate din fonduri europene in cadrul Proiectului Energie si Biomasa. De asemenea, 500 de familii si-au instalat cazane pe biomasa cu rambursare de cost din fondurile proiectului.

Sporirea cererii de biocombustibil a condus la lansarea a peste 100 de afaceri de producere a brichetelor si peletelor, piata aflata in curs de dezvoltare. Utilajul existent are o capacitate de producere de aprox. 120 mii tone anual, cantitate echivalenta cu circa 53, 700 m3 de gaze naturale sau 80,000 tone de carbune.

Infografica va fi distribuita beneficiarilor Proiectului Energie si Biomasa, plasata pe paginile web ale partenerilor nationali si locali, promovata prin retelele de socializare si media. Solicitam respectuos institutiilor mass media sa ne sustina in diseminarea cat mai larga a acestui produs video. Fisierul in rezolutie mare poate fi descarcat de aici: Infografica Biocombustibil, link activ pana pe 20 august. Produsul video a fost realizat de Umbrela Studio.

Proiectul Energie si Biomasa in Moldova este un proiect de 4 ani, implementat in 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordati de Uniunea Europeana (14 mln Euro) si PNUD Moldova (560,000 Euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *