V-ati intrebat vreodata de ce nu zboara pinguinii?

V-ati intrebat vreodata de ce nu zboara pinguinii?
V-ati intrebat vreodata de ce nu zboara pinguinii?
V-ati intrebat vreodata de ce nu zboara pinguinii?

V-ati intrebat vreodata de ce nu zboara pinguinii? Pentru a lamuri aceasta dilema, un nou studiu a incercat sa arate transformarea „fracurilor” din pasari zburatoare in unele acva-terestre.

Pinguinii sunt inotatori excelenti, dar, chiar daca au aripi aceste pasari acvatice nu isi iau zborul catre vazduh. De fapt, un nou studiu atesta faptul ca pinguinii au devenit atat de buni la inot, ca in cele din urma si-au dezvoltat aceasta abilitate in detrimentul zborului.

Dar cat de bune sunt aceste pasari la inot? In apa, pinguinii pot ajunge la viteze de pana la 60 km/h, chiar daca viteza lor obisnuita nu depaseste 5-10km/h. De regula, pinguinii isi prind hrana aproape de suprafata apei, dar in cazul pinguinilor imperiali se cunoaste faptul ca aceasta specie poate sa se scufunde pana la adancimea de 569 de metri, rezistand fara oxigen aproximativ 20 de minute.

„Ca multi alti oameni, am fost intotdeauna interesat de pinguini, dar atunci cand ii vedeam facand acele marsuri fenomenale pe gheata m-am gandit de multe ori «De ce nu zboara, pur si simplu?» Este un sentiment foarte placut ca, acum, sa fiu implicat in grupul care a rezolvat acest mister”, afirma profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen si Academia Chineza de Stiinte pentru BBC.

Noul studiu, publicat in Procedurile Academiei Nationale de Stiinte a Statelor Unite ale Americii (SUA), da de inteles ca cel putin cinci specii de pinguini s-au adaptat mediul acvatic si s-au transformat in pasari nezburatoare. Exista mai multe teorii care vor sa demonstreze aceasta incapacitate a pasarilor acvo-terestre. Una dintre ele afirma ca pinguinii nu mai zboara din cauza lipsei de pradatori de pe pamant.

Aripi adaptate doar pentru inot

In particular, „ipoteza biomecanica”, a costurilor energetice din timpul zborului si scufundarilor, sugereaza ca aripile concepute pentru inot ar putea duce la un consum enorm de energie in timpul zborului, se afirma in studiu. Ce inseamna acest lucru? Cercetatorii cred ca priceperea la inot a acestor pasari le-a costat capacitatea de a mai zbura. Analizand atent pasari care se aseamana cu pinguinii, oamenii de stiinta au confirmat faptul ca aripile care sunt adaptate pentru zbor, nu pot da acelasi randament si pentru scufundari.

„Practic, ipoteza afirma ca aripile au devenit din ce in ce mai eficiente pentru scufundat si din ce in ce mai putin eficiente pentru zburat. La un anumit moment a devenit atat de «costisitor» pentru aceste pasari sa zboare incat le-a fost mai bine sa renunte de tot la acest obicei, transformandu-si aripile in mici inotatoare”, elucideaza misterul John Speakman. Astfel, in timp, aripile au devenit inotatoare puternice cu articulatii rigide care impiedica miscarile independente ale oaselor care alcatuiesc aripa.

Pentru a investiga si mai mult aceasta problema, cercetatorii au studiat atent o specie de pasari care are caracteristici asemanatoare pinguinilor. Este vorba de pasarile Guilemots, nume comun pentru mai multe specii de pasari marine. Aceste pasari nu numai ca arata ca un pinguin, dar pot sa inoate la fel de bine. Insa au si capacitatea de a zbura, evidentiaza BBC.

Cercetatorii au analizat cantitatea de energie pe care pasarile o foloseau. Acestia au descoperit ca pasarile se puteau scufunda cu usurinta, in timp ce zborul devenea o sarcina mult mai solicitanta. „Costurile energetice erau foarte mari. Aceste pasari au un tip de aripi foarte scurte pe care trebuie sa le fluture la o viteza incredibila pentru a se sustine in aer. Pentru micutele pasari acest lucru era destul de obositor”, continua profesorul John Speakman.

Cercetatorii cred ca pasarile marine Guilemots foloseau o cantitate enorma de energie ca sa se sustina in aer. Acestia au mai spus ca pasarile Guilemots sunt o specie intermediara intre cele ce pot zbura si inota si cele care doar se scufunda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *