Va putea revolutia gazelor de sist sa schimbe harta geopolitica a lumii?

Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie
Va putea revolutia gazelor de sist sa schimbe harta geopolitica a lumii?

Boom-ul gazelor de sist bulverseaza piata energetica mondiala si redeseneaza harta geopolitica a lumii. Chiar daca Orientul Mijlociu isi va mentine inca rolul dominant in domeniul exportului de petrol, dar SUA, prin noile tehnologii, vor furniza hidrocarburi ieftine pietelor occidentale. Din 2007, tehnologia de fracturare hidraulica, combinata cu cea a forarii pe orizontala, a permis exploatarea imenselor resurse in hidrocarburi ale zacamintelor de sist din Statele Unite si Canada.

Agentia Internationala pentru Energie a anuntat ca America are astfel sansele sa devina primul producator mondial de petrol in urmatorii patru ani, depasind Arabia Saudita si Rusia. Expertii agentiei au estimat ca americanii vor ajunge chiar la mult dorita independenta energetica pana in 2030. Aceste predictii confirma faptul ca Statele Unite in urmatoarele decade nu vor mai avea nevoie de Orientul Mijlociu si de OPEC pentru aprovizionarea cu petrol. Potrivit lui Marvin Odum, expert la compania Schell, prin revolutia noii tehnologii de extragere a gazului, America de Nord va putea fi alimentata cu hidrocarburi timp de 100 de ani, iar restul omenirii, timp de 250 de ani. Americanii au reusit in 2012 sa produca peste 6 milioane de barili de titei pe zi. Cifra indica o crestere de 32% in cinci ani si un record in ultimii 15 ani. Aceasta cantitate a adus americanilor zeci de miliarde de dolari venituri suplimentare si a avut drept consecinta pozitiva crearea a sute de mii de locuri de munca.

Avantajul obtinut de americani cu noua tehnologie a forarii gazelor de sist este temperat insa de cresterea consumului energetic, Statele Unite fiind primul consumator din lume. Consumul creste insa si la nivel mondial. Agentia Internationala pentru Energie a mai anuntat ca, pana in 2035, cererea mondiala de gaz ar urma sa creasca cu 50% si cea de petrol cu 10% ca urmare a dezvoltarii transporturilor in tarile emergente. Rezultatul va fi mentinerea inca a preturilor titeiului la cote ridicate.

Brookings Institute apreciaza ca, in dorinta lor de a elimina dependenta lor de gazul rusesc, tari ca Ucraina, Ungaria, Polonia vor cumpara din ce in ce mai mult gaz natural lichefiat care vine din America de Nord. Aceste importuri vor insemna o presiune asupra preturilor pe piata si vor diminua suprematia gigantului rus. Institutul american apreciaza ca sunt insa si tari din Europa care sunt extrem de reticente la implantarea noilor tehnologii de extragere a gazului de sist. In Franta sau in Bulgaria, preocuparile legate de mediu blocheaza exploatarea. In Marea Britanie, aceasta a facut obiectul unor dezbateri, dar in Polonia, unde guvernul a dat un aviz favorabil gigantului ExxonMobil, compania americana a avut incercari nereusite. La randul sau, China detine rezerve foarte importante de sist, dar in zone fie aride, unde tehnologia fracking necesita imense cantitati de apa, fie foarte populate, unde lipsesc infrastructurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *