Vacanta de 1 Mai: bomba cu gunoaie

Trei zile petrecute la munte, la mare sau in spatiile verzi din jurul oraselor au insemnat pentru romani tone de gunoaie lasate in urma lor. Romanii au facut, o data in plus, dovada lipsei de civilizatie. Dupa distractia din weekend, turistii au uitat sa stranga resturile alimentare sau ambalajele.
gunoaie de 1 mai
La iarba verde sau pe plaja, turistii nu au lasat deoparte proastele obiceiuri si au aruncat resturi de mancare, sticle goale sau tigari la intamplare. Mormanele de gunoaie au ramas atat in locurile unde turistii si-au petrecut minivacanta de 1 Mai, cat si pe drumurile din jurul acestora.

Pe Drumul National 1, spre exemplu, parcarile s-au transformat in ultimele zile in adevarate gropi de gunoi. Muncitorii de la Compania de Drumuri spun ca de vina sunt atat turistii, cat si societatile de pe Valea Prahovei, care nu au incheiat contracte cu societatile de salubritate.

Nici macar cei care au ales ariile protejate ca destinatie pentru acest weekend nu au dovedit mai mult respect fata de natura. Turistii numerosi prezenti de 1 Mai in Parcul Natural Comana au ignorat statutul de arie naturala protejata a zonei, au facut focuri si au lasat deseuri in urma, iar autoritatile nu i-au sanctionat, potrivit presedintelui organizatiei de mediu Agent Green, Gabriel Paun.

520 de masini in Parcul Comana

„Doar de 1 Mai rangerii parcului au numarat 520 de masini intrate in parc, care au adus peste 1.500 de oameni. Acestia au aprins focuri, au lasat deseuri si au facut zgomot deranjand animalele salbatice. Desi numarul de turisti care au incalcat legislatia a fost foarte mare, nici cei de la Garda de Mediu, nici cei de la Administratia Parcului nu au aplicat sanctiuni contraventionale”, a spus Paun.

Nici pe litoral situatia nu a stat diferit. Numarul mai mare de turisti fata de anul trecut a insemnat, implicit, mai multe gunoaie la malul marii.

Cu 30% mai multe gunoaie

Pana ieri la pranz, reprezentantii firmei de salubrizare Polaris au strans peste 40 de tone de gunoi. „Resturile menajere au fost, de aceasta data, stranse de la locurile special amenajate pentru depozitare.

Comparativ cu anul trecut, gunoiul adunat a fost cu 30% mai mult”, a declarat Dan Opreanu, directorul Departamentului de Salubrizare Polaris.

In Vama Veche, dupa o zi si o noapte de distractie, lucratorii de la salubritate au avut ceva mai mult de lucru. Sticlele goale, pungi cu mancare si alte resturi au impanzit plaja dupa ziua de 1 Mai.

Comisarii Garzii de Mediu, in patrulare

Reprezentantii Garzii de Mediu au patrulat in zonele de agrement traditionale cum ar fi Cheile Dobrogei, Basarabi si in padurea de la Hagieni.

„Comisarii Garzii de Mediu nu au dat amenzi, desi ar fi putut face lucrul acesta, ci au impartit saci de gunoi pentru a incuraja cetatenii sa lase curat in urma lor. I-am lasat sa se bucure de aceste zile. Actiunile de patrulare ale Garzii de Mediu vor continua pana pe 5 mai, cat tine si minivacanta.

Masurile le luam de luni incolo, impreuna cu autoritatile locale”, a precizat comisarul sef al Comisariatului Judetean de Mediu Constanta, Vasile Petro.

Locurile de agrement, acoperite de petrecareti cu mormane de resturi

Baimarenii au uitat sa-si duca peturile acasa dupa ce le-au golit

Vremea relativ buna si minivacanta de 1 Mai i-au scos pe baimareni din case, locurile de agrement ocupandu-se rand pe rand inca de vineri dimineata.

Cele mai cautate locuri au fost Valea Neagra – Izvoare, Valea Usturoiului, Valea Chiuzbaii, Barajul Firiza si Parcul Municipal, unde la sfarsitul saptamanii trecute un partid politic a organizat o petrecere campeneasca.

Distractia a fost in toi, vremea de partea petrecaretilor, insa gunoaiele imprastiate peste tot au oferit o imagine dezolanta „post-petrecere”.

Tomberoane insuficiente

Angajatilor societatii de salubrizare le-au luat mai multe ore sa curete urmele distractiilor. Numai in Parcul Municipal, cele 20 de tomberoane de 1,1 metri cubi au fost golite in cursul zilei de cate doua ori, in timp ce in zonele verzi au fost amplasate peste 50 de recipiente pentru gunoaie.

„Echipele Drusal au inceput sa amplaseze containerele inca de joi dimineata pentru ca am stiut ca de vineri incepe nebunia”, a spus Cristian Marosan, seful Drusal Baia Mare.

La sfarsitul minivacantei s-au strans peste 600 de metri cubi de gunoaie. Marosan a mai precizat ca pentru weekendul prelungit de 1 Mai, jandarmii maramureseni impreuna cu lucratori ai Garzii de Mediu si cei de la Drusal au desfasurat actiuni comune pentru a-i atentiona pe baimareni sa-si pastreze orasul curat.

Zonele de agrement au mai fost in atentia autoritatilor de mediu si saptamana trecuta, cand a fost evaluat stadiul de curatenie in care se aflau.

„Marcarea teritoriului cu gunoi”

Deseurile, stranse de autoritati si voluntari

In Parcul Natural Bucegi au fost stranse, de vineri pana duminica, 11 camioane de gunoi, potrivit NewsIn. Tot in Bucegi, 14 turisti au fost amendati pentru ca au aruncat deseuri in arie protejata sau au aprins foc in locuri interzise.

Proiectul de ecologizare initiat de 1 Mai de catre Asociatia EcoAssist in Parcul Natural Bucegi a reunit peste 100 de voluntari care au patrulat alaturi de reprezentantii Romsilva, ai Jandarmeriei si ai Garzii de Mediu Prahova, precum si ai primariilor Sinaia si Busteni in zonele Cota 1.500 Sinaia, Cuibul Dorului si Busteni. Proiectul Marea Ecologizare va continua in fiecare weekend din luna mai.

„Dupa ECO-CAMP Bucegi, derulat in august 2008, am luat decizia sa extindem actiunea in mai multe arii protejate. Deoarece fenomenul de -marcare a teritoriului cu gunoi- este foarte raspandit in Romania, consideram ca o atitudine ferma este necesara”, a declarat presedintele EcoAssist, Liana Buzea.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *