Valcea – locul I pe tara la alunecari de teren

Judetul Valcea ocupa locul intai pe tara din punct de vedere al alunecarilor de teren, conform unui studiu realizat recent de Academia Romana de Stiinte Agricole si Silvice (ARSAS).
Ultimul studiu al ARSAS, realizat de curand, la nivel national, din punct de vedere al eroziunii de suprafata, claseaza judetul Valcea pe locul cinci in tara. Din punct de vedere al eroziunii in adancime, judetul ocupa locul patru la nivel national, iar in ceea ce priveste alunecarile de teren, e pe locul intai. „Suprafata totala de teren afectata de aceste fenomene active din Valcea este in prezent de 38.720 de hectare. Din aceasta suprafata, 13.200 de hectare sunt afectate de eroziune de suprafata, 3.700 de hectare de alunecari de teren si 21.820 de hectare de eroziune de adancime. Studiul ARSAS arata ca alunecarile de teren din Valcea sunt mult mai mari in comparatie cu cele din judetele limitrofe, cu 380% fata de Dolj, cu 345% fata de Olt, cu 149% fata de Gorj si cu 109% in comparatie cu Argesul”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Valcea.

Trebuie luate masuri

Intr-o sedinta de Colegiu Prefectural, care a avut loc ieri, s-au pus in discutie situatia amenajarilor si masurile care trebuie luate pe viitor pentru ameliorarea alunecarilor de teren si diminuarea efectelor secetei. Pentru a stabiliza pamantul, trebuie asigurata protectia terenurilor de orice fel si a tuturor constructiilor impotriva inundatiilor, a alunecarilor de teren si a eroziunii. Totodata, trebuie asigurata umiditatea corespunzatoare a solului, care sa permita cresterea plantelor, incluzand plantatii viti-pomicole, culturi agricole si silvice. De asemenea, este nevoie sa se asigure si ameliorarea solurilor acide si nisipoase, precum si protectia impotriva poluarii. In privinta investitiilor, se afla in desfasurare o lucrare de stabilizare a terenului, finantata din fonduri SAPARD – „Masuri de prevenire si combatere a alunecarilor de teren” – in localitatea Pausesti-Maglasi, cu o valoare de 1.000.000 de euro. Anul acesta vor fi scoase la licitatie inca doua lucrari in localitatea Berislavesti si in orasul Baile Olanesti.

„In privinta terenurilor agricole degradate in urma alunecarilor de teren, specialistii din cadrul Unitatii de Administrare Valcea au identificat si monitorizat suprafetele afectate de pe raza judetului, in anii 2006-2007 fiind elaborate studii de prefezabilitate pentru a lua masurile de prevenire si combatere a alunecarilor de teren. 73 de hectare sunt afectate in localitatile Stoenesti si Bunesti, 541 – in Maldaresti, 200 – la Rosiile, 207 – la Tetoiu si 80 – la Pietrari si Tomsani”, a precizat prefectul.

In ceea ce priveste combaterea eroziunii solului, sunt in desfasurare 42 de lucrari de amenajare in judet. In ceea ce priveste diminuarea secetei preconizate de meteorologi in lunile urmatoare, in Valcea sunt 15 statii de pompare functionabile in localitatile: Budesti, Nicolae Balcescu, Galicea, Olanu, Dragoesti, Mihaesti, Babeni, Ionesti, Prundeni, Dragasani, Voicesti, Stefanesti. Judetul are si sase amenajari de desecare gravitationale in localitatile: Mihaesti, Babeni, Ionesti, Prundeni, Voicesti, Stefanesti, Galicea, Olanu, Dragoesti, Lalosu, Fauresti, Diculesti si o statie de evacuare a apei prin pompare la Galicea.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *