Valcea ocupa primul loc, la nivel national, in ceea ce priveste dosarele penale intocmite pentru furtul de material lemnos

Prefectul de Cluj se întâlne?te cu primarii din teritoriu în problema t?ierilor ilegale de p?dure
Valcea ocupa primul loc, la nivel national, in ceea ce priveste dosarele penale intocmite pentru furtul de material lemnos

Numeroasele controale realizate in tinutul muntos al Valcii pe linia infractiunilor silvice de catre reprezentantii Directiei Silvice, ai Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare, dar si ai Inspectoratului Judetean de Politie, numarul dosarelor penale intocmite si solutionate au situat judetul Valcea pe locul I pe tara in primul semestru al acestui an.
Ana-Maria NITU, 11 august 2011, 22:51
Datele au fost facute publice de conducerea IPJ Valcea.
Si autoritatile din Dolj au serioase batai de cap in aceasta perioada cu hotii de material lemnos, in numai 24 de ore fiind identificate doua astfel de fapte.

Caineni – o noua zona vulnerabila

Numeroasele nereguli constatate in teren de echipele mixte au facut ca, la ora actuala, numarul persoanelor cercetate penal sa fie cu 11 la suta mai mare fata de anul trecut, iar 32 de persoane sa se afle deja in arest pentru taierile ilegale atat in zona Voineasa – Obarsia Lotrului, cat si in zona Caineni, unde inspectorii silvici au depistat sute de metri cubi de lemn pentru care nu existau acte. “Daca de Voineasa putem spune ca lucrurile sunt sub control si am inaintat numeroase dosare penale pentru intrarea in legalitate, acum ne confruntam cu grave probleme la Caineni, unde, la operatiunea de predare-primire a suprafetei de la un ocol silvic de stat la unul privat, s-au constatat numeroase nereguli, dintre care mari cantitati de lemne taiate ilegal”, dupa cum a precizat Gheorghe Dinuica, inspector sef-adjunct Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea.

Padurile nepazite, prada perfecta

Una dintre principalele cauze pentru jaful din padurile Valcii este cea a lipsei personalului menit sa pazeasca suprafetele impadurite, dupa cum sustin cei de la ITRSV. La ora actuala, aproximativ 32.000 de hectare nu sunt pazite, suprafata ce se regaseste nu numai in tinutul muntos al Valcii, ci si in dealurile din sudul judetului. “In special pe suprafetele unde nu exista paza se produc acele taieri ilegale. Neasigurarea serviciilor silvice are ca motivatie faptul ca proprietarii din zona de deal a judetului Valcea, in special, nu incheie contracte de prestari servicii pentru ca nu au banii necesari pe care le percep ocoalele silvice private”, a mai precizat Dinuica.
Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Valcea spera ca, odata cu infiintarea Serviciului de Politie Silvica, numarul infractiunilor pe linie silvica sa se reduca simtitor, iar Valcea sa nu mai ocupe locul I pe tara la numarul dosarelor penale intocmite, care numai in primul semestru al lui 2011 a fost de 238.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *