Valea Tismanei, uratita de deseuri

Valea Tismanei, uratita de deseuri
Valea Tismanei, uratita de deseuri

In urma topirii zapezii unele locuri aflate pe valea Tismanei arata jalnic. Resturi menajere, materiale de constructii aruncate in albia raului si nu in ultimul rand sticle de plastic goale de ulei de motor si saci goi cu tot felul de nume pe ei uratesc peisajul vaii unde, daca ne uitam mai bine pe harti, chiar exista niste zone sau arii protejate.

Daca prin Costeni, Izvarna, Sohodolul Izvarnei ori Pocruia, unde am facut o tura in aceasta perioada pentru fotografii de primavara, am fost surprins de curatenia intalnita indrum, nu acelasi lucru l-as spune, la finalul periplului meu, cand am vrut sa parcurg si cativa kilometri de la fosta Tabara Scolara, in amonte de Tismana, pana la confluenta cu Tismanita. Mizeria aruncata, cel mai probabil de asta vara sau toamna, de cei veniti “la un gratar’’ in peisajul mirific, al locului (iarasi as mai zice eu cate ceva despre mult “pritocita” Lege a Picnicului, aprig dezbatuta cu ceva timp in urma de parca se terminasera toate legile, dar, din pacate, cazuta in cea mai adanca uitare – dar zic degeaba) a fost acoperita de zapada iar acum( odata cu primavara) a iesit la iveala, ca niste cicatrici, uratind peisajul.

Molozul, aruncat pe malul apei
Acum trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca resturile de tigla sparta, moluzul si resturile din rau nu au fost aduse de respectivii, “turisti-grataragii’’, ci, mai degraba, de localnicii ce si-au facut anumite modificari la constructiile ori anexele lor, iar moluzul l-au aruncat pe malul apei.
Dar, haideti sa nu ne suparam prea tare si sa speram ca odata cu cresterea gradului de constientizare a cetatenilor fata de problemele actuale ale mediului ambiental si aceste apucaturi, ce pe langa faptul ca uratesc peisajul, pot avea si urmari neprevazute pentru comunitatile din zona, vor inceta. Perimetru Costeni-Izvarna-Sohodol-Pocruia este, daca putem sa-i spunem asa, un fel de “echivalent in miniatura’’ al drumului de sub munte, prezentat cu putin timp in urma in paginile Gorjeanului, ce pleaca de la Curtisoara si sfarseste la Polovragi. Satucurile de munte, abundenta de izvoare, unele chiar pe marginea drumului numite de localnici “bolboroase’’ sau “fierbatori” (unde apa ce vine, in opinia unor hidrologi, pe sub munte, tocmai din zona Retezatului Mic avand, in opinia lor, aceeasi obarsie cu Izvoarele Cernei- cel mai puternic izvor carstic din tara), localnici binevoitori, iata numai cateva dintre atributele ce s-ar putea constitui in motive pentru dezvoltarea potentialului turistic al acestui perimetru, din pacate, prea putin cunoscut pentru adevaratii iubitori ai naturii gorjene.
De asemenea, cei ce doresc sa viziteze satul Sohodol ori Cheile Sohodolului de Izvarna vor fi cu siguranta impresionati de pitorescul locurilor. Trebuie doar ca, la nivel de comunitati locale, sa fie constientizat faptul ca, aruncarea la intamplare a deseurilor ori moluzurilor poate influenta in mod negativ ambientul local cu consecinte greu de prevazut pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *