Valoarea certificatelor verzi a fost majorata in urma ajustarii anuale

Valoarea certificatelor verzi a fost majorata in urma ajustarii anuale
Valoarea certificatelor verzi a fost majorata in urma ajustarii anuale

Reactorul verde de pe litoral, toata viteza inainte

Vesti bune pentru investitorii in energie eoliana. Dupa un inceput de 2013 in care toate semnalele politice indicau o scadere a valorilor certificatelor verzi (subventiile acordate de stat parcurilor eoliene), sfarsitul lui martie vine cu o noutate extrem de pozitiva. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a publicat in Monitorul Oficial un ordin privind indexarea valorii certificatelor verzi. Astfel, valoarea minima a acestora a crescut, de la 28,1 euro, la 28,8 euro, iar valoarea maxima a crescut, de la 57,3 euro, la 58,8 euro. Aceasta ajustare se face anual, in baza Legii 220/2008, insa vine in contradictie cu mesajul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care sustine ca este necesara reducerea valorii maxime a certificatelor verzi si a numarului de certificate acordate producatorilor de energie verde.

Judetul Constanta ocupa primul loc in ceea ce priveste investitiile in energie regenerabila, cu un potential estimat de peste 10 miliarde de euro pentru urmatoarea perioada. Direct proportional, cele mai mari subventii prin schema certificatelor verzi au fost obtinute de eolienele constantene. Statul roman a aprobat, pentru intervalul 2011– 2020, o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. Potrivit Transelectrica, exista deja contracte pentru 10.000 MW si s-au dat avize pentru alti 10.000 MW energie eoliana. Numai in 2012 Transelectrica a emis pentru energia furnizata de parcurile eoliene functionale din Romania 3.319.178 de certificate verzi.

Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa, dezvoltat de CEZ la Fantanele – Cogealac, a fost pus in functiune la sfarsitul anului trecut. Potrivit Ernst&Young, Romania ocupa locul 13 in topul celor mai atractive tari din lume pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile si primul loc intre statele din regiune. Tara noastra se afla pe locul 11 in lume din perspectiva potentialului la energia eoliana si pe pozitia 21 la cea solara. Pana in prezent au fost emise licente pentru conectarea la reteaua nationala a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care Sistemului Energetic National, in conditiile tehnice actuale, ar putea sa suporte doar 3.300 megawati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *