Vama Veche pe stil nou: asfalt in loc de plaja virgina

In fostul sat pescaresc din sudul litoralului, hotelurile de patru stele rasar peste noapte, asfaltul ia locul plajelor virgine, iar manelistii i-au inlocuit pe rockeri. Vamaiotii de altadata sunt dezamagiti de modul in care a evoluat vechiul loc de distractie si nu vor sa mai vina in satul de la granita cu Bulgaria.
vama veche
Vama Veche a devenit o a doua Mamaia, cu preturi exorbitante si ritmuri de manele. Sorin (51 de ani) isi aminteste cum arata Vama Veche la sfarsitul anilor ’70. „In ultimii ani de liceu se organizau festivaluri de rock, jazz sau teatru la Costinesti. In timpul concertelor, ne alunga Militia de pe plaja”, isi aminteste Sorin. Atunci, insotit de alti tineri, Sorin lua drumul Vamii.

„Sunt scarbit”

„Mergeam pe un pod de pontoane. Pe atunci nu era construit podul de la Agigea. Ne indreptam spre 2 Mai sau Vama”, povesteste barbatul. „Aveam un sac pescaresc in care aruncam un tricou si o pereche de jeansi. Nu aveam nevoie de mai mult, tot ceea ce ne trebuia gaseam in Vama Veche”, isi aminteste Sorin.

Vamaiotii de altadata sunt revoltati de transformarile prin care trece boemul sat pescaresc. „Cand ajungeam in Vama, trageam la vreun satean. Ne gazduia in casa racoroasa cu mobilier vechi si ne punea pe masa ce avea. Acum, dai un pumn de bani la un restaurant de fite, la fel ca in Mamaia”, se plange Lucian (40 de ani).

Barbatul spune ca evita sa mai vina in Vama. „Sunt scarbit de cum a evoluat satucul asta. Inainte, veneam aici si imi tiuiau urechile de liniste. Acum, la fiecare colt dai de o masina decapotabila din care se aud manele”, spune Lucian, aratand spre un BMW parcat in fata barului „la Pirati”.

„Jaguarul” cu chitara

La intrarea in local flutura o bucata de panza pe care scrie „VAMAia”. Ultimele doua litere sunt incercuite cu rosu si taiate cu o linie – un ultim protest al vamaiotilor veritabili, satui sa-si vada simbolul tarat in noroiul schimbarii.

Vamaiotii cu vechime nu mai recunosc locul in care cu ani in urma fugeau de constrangeri. „Generatia mea a inceput sa vina in Vama de curiozitate, prin anii ’90. Ne intalneam cu hippiotii, fetele aveau flori in par si era liniste, aveai timp sa meditezi”, povesteste „Jagua-rul” (55 de ani), un personaj legendar printre rockeri. El sustine ca ajunge in fiecare an in Vama Veche, insa este dezamagit de transformarile prin care trece zona. „Vama Veche a devenit un fel de Sat de Vacanta intr-o varianta mult mai proasta”, este de parere barbatul.

Oamenii spun cu regret ca nisipul din Vama Veche era cel mai fin de pe tot litoralul. Acum insa a fost carat cu basculanta pentru constructia vilelor. De altfel, sezlongurile si baldachinele pe care troneaza fete bronzate la solar si baieti de club te trimit intr-o alta lume.

Plajele pustii au ramas doar in amintirea vamaiotilor veritabili. „A mai ramas doar spiritul Vamii. Locul asta inseamna lemn, nu beton”, conchide sec Liviu Manescu, basistul de la Trupa Veche. Norocosi par sa fie cei din noua generatie macar ei numai alearga dupa o naluca.

„Inainte veneam aici si imi tiuiau urechile de liniste. Acum, la fiecare colt dai de o masina decapotabila din care se aud manele.”
Lucian
vamaiot

„Particularii isi inchi-puie ca pot face ceea ce vor cu terenurile pe care le au, dar (..) inca mai pot fi opriti.”
Radu Cornescu
arhitect

„Inca se mai poate face ceva”

Arhitectii ii mai dau o sansa Vamii. Daca se vor stabili reguli clare de constructie, localitatea isi poate schimba infatisarea.

„Am fost de curand in Vama si m-am ingrozit de ceea ce am vazut acolo. Au ajuns constructiile pana pe plaja. Ceea ce se intampla acum in Vama Veche ne arata cum se poate distruge o statiune emblematica a litoralului romanesc. Mai mult, nu cred ca toti cei care construiesc acum acolo au autorizatii de constructii. Ar trebui ca Vama sa aiba un plan urbanistic general si un plan urbanistic zonal. Este necesara stabilirea unor reguli clare de urbanism: sa fie interzise constructiile de pe plaja sau in apropierea ei, iar loturile care se dau sa fie de cel putin 500 sau 1.000 de metri patrati, astfel si constructiile vor fi mai aerisite. De fapt, fiecare construieste dupa cum il taie capul – boemia s-a stricat. Noi invatam la facultate cum se construieste un oras, ce trebuie sa contina el, dar este doar teorie. Realitatea e cu totul alta. Cert este ca Vama Veche va arata din ce in ce mai rau. Particularii isi inchipuie ca pot face ceea ce vor cu terenurile pe care le au, dar vestea buna este ca ei inca mai pot fi opriti, inca se mai poate face ceva”, explica arhitectul constantean Radu Cornescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *