Vantul ridica nori de praf in toate cartierele din Iasi

    Vantul ridica nori de praf in toate cartierele din Iasi

    Iasul arata ca un oras de la marginea desertului, iar o plimbare prin municipiu a devenit un adevarat calvar. Vantul ridica nori de praf in toate cartierele. Materialul antiderapant nestrans si santierele neimprejmuite sunt principalele cauze ale cantitatii de praf de pe strazi. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPMI) a atentionat municipalitatea asupra cantitatii de praf, care depaseste valorile admisibile. Ultimele date ale statiilor de masurare a calitatii aerului arata valori cu mult mai mari decat limitele admisibile. Astfel, volumul de praf inregistrat la 7 martie a fost de 66,66 miligrame pe metru cub, cand, de fapt, valorile normale sunt de 50 miligrame pe metru cub.

    Sefii din primarie anunta ca sunt constienti de problema, dar ca nu este posibila o solutionare rapida. Dupa ce ca, in fiecare an, iarna a luat autoritatile prin surprindere, acum a venit randul primaverii. Astfel, s-a ajuns in situatia in care revenirea aerului la cotele calitative normale, in ceea ce priveste cantitatea de praf, sa depinda mai mult de capriciile vremii decat de interventia autoritatilor. Altfel spus, daca va bate vantul, iesenii vor respira in continuare un aer sub standardele normale. Potrivit directorului tehnic al municipalitatii, Mihai Chirica, iarna este de vina pentru praful pe care il inhaleaza iesenii. Principala sursa de praf o reprezinta materialele antiderapante imprastiate in anotimpul rece. Pana acum nu a fost degajat de pe carosabil decat o parte din nisipul imprastiat in iarna pe drumurile asfaltate din oras. Practic, pe sute de kilometri de sosea nu s-a intervenit pentru inlaturarea materialelor antiderapante. „S-au maturat cam 50% din cei peste 400 de kilometri de strazi asfaltate din municipiu”, a anuntat Mihai Chirica. Potrivit acestuia, operatiunea ar putea fi finalizata abia peste o luna. „Anticipam ca vom termina cu inlaturarea antiderapantului undeva la finalul lunii aprilie”, a completat directorul tehnic al municipalitatii.

    De pe santierele din zona Palatului Culturii, de pe Sararie, din Pacurari sau Copou se ridica, de asemenea, cantitati impresionante de praf. Pentru a limita ridicarea prafului in zonele aflate in lucru, Primaria a transmis constructorilor un plan de masuri. „Am cerut ca la iesirea de pe santiere sa fie montate rampe pentru spalarea rotilor”, a precizat Mihai Chirica.

    Vantul de primavara este de vina, de asemenea, pentru mutarea pe strazi a prafului de pe spatiile verzi. Potrivit oficialilor municipali, sunt deja in desfasurare lucrari de refacere a spatiilor verzi, iar dupa ce va creste vegetatia, problema se va ameliora. „Lipsa precipitatiilor si a vegetatiei conditioneaza in aceeasi masura aparitia prafului. Vegetatia are rolul de absorbant, de aceea ne ciocnim de aceasta problema in special toamna si primavara”, a precizat Danut Pirchiu, directorul APMI.
    Directorul tehnic al municipalitatii cauta, insa, vinovati pentru praful inspirat de ieseni in afara municipiului, dar si in randul proprietarilor de terenuri din oras. „Situatia aceasta cu praful e mai accentuata in prima parte a primaverii. Conteaza, insa, si aportul de noroi al celor care vin cu masinile din afara municipiului, dar si praful de pe terenurile virane ale altor proprietari”, a incheiat Mihai Chirica.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *