Seceta din domeniul hidro va atinge varful in luna octombrie

Seceta din domeniul hidro va atinge varful in luna octombrie

Programul energetic de iarna a fost prezentat si aprobat in Guvern, iar seceta din domeniul hidro va atinge varful in luna octombrie, a declarat, joi, in cadrul Conferintelor Focus-Energetic, Rodin Traicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

„Impactul mediu al secetei in domeniul hidro este de aproximativ 2.000 MW. Nivelul in lacurile de acumulare il mentinem constant in jur de 70%, incercand sa evitam diminuarea rezervei de apa, respectiv energie din lacurile de acumulare si utilizarea doar in perioade de criza accentuata. Acesta este un motiv pentru care energia hidro are o valoare mai redusa. Conform prognozelor hidro-meteorologice, varful de seceta va fi atins undeva in luna octombrie, dupa care se previzioneaza un an fluviometric normal. Asta inseamna ca este posibil ca in lunile de iarna sa revenim pe un debit al Dunarii in parametrii normali de 5.000 – 5.500 de metri cubi pe secunda, ceea ce va asigura capacitatile obisnuite dintr-un an normal de producere a energiei pe parte hidro”, a explicat Traicu.

Potrivit acestuia, desi anticipeaza ca 2012 acesta este unul cu deficienta din punct de vedere energetic, avand in vedere regimul hidrologic, ministerul reuseste sa tina sub control functionarea debitelor lacurilor de acumulare, precum si programele de mentenanta in agregatele care produc energie electrica si termica pe baza de carbune si hidrocarburi, care in prezent functioneaza la capacitate maxima.

„Pe medie, in ultimele saptamani energia electrica a fost asigurata in proportie de 47% de carbune, in medie 11 grupuri energetice din Compania Energetica Oltenia sunt in functiune, cu puteri de 250 si 300 MW, puterea maxima fiind limitata doar de capacitatea de energie a apei din raul Jiu. Avem, pe medie, 1.250 MW din hidro si nuclear care functioneaza cu capacitate maxima de peste 1.340 MW pe medie, la fel capacitatea maxima de productie fiind limitata de debitul apei din canalul Dunare-Marea Neagra. La aceasta se adauga insa productia din eoliene, cu o variatie abrupta. De exemplu, a fost o zi in care am vazut 1.350 MW, produsi, a doua zi au fost 840 MW, iar a treia zi erau 71 MW, ceea ce arata cat de performant trebuie sa fii ca dispecer coordonator sa poti sa tii sistemul energetic in functiune la astfel de fluctuatii abrupte in timp fata de puterea intrata in sistem”, a explicat oficialul MECMA.

Incepand cu data de 7 august, Hidroelectrica a activat, din cauza secetei, clauza de forta majora in contractele de vanzare a energiei electrice. Ca urmare, compania va reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei. Hidroelectrica SA va livra intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele aflate in derulare, folosind o ‘ Cheie Matematica Unica Orara’.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *