Varianta finala a timbrului de mediu, disponibila in cel mult o luna

Varianta finala a timbrului de mediu, disponibila in cel mult o luna

Timbrul de mediu va avea o varianta finala in maximum o luna, a declarat, vineri, intr-o dezbatere publica, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

„Dupa incheierea dezbaterii publice, discutarea sugestiilor si discutarea in Guvern vom avea varianta finala a timbrului de mediu. Dupa parerea mea, in maxim o luna de zile vom avea timbrul de mediu final”, a precizat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) supune, in prezent, dezbaterii publice, prin intermediul propriei pagini de internet, o prima varianta a proiectului de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit documentului, varianta actuala a taxei de prima inmatriculare ar urma sa fie denumita ‘Timbrul de mediu’, iar modalitatea de calcul este simtitor simplificata.

Practic, in calcul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, se precizeaza la articolul 6, alineatul 5 al Ordonantei de modificare.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplica numai in cazul autovehiculelor incadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fara scaunul soferului), carora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 si Euro 5.

Vor plati noua taxa toate institutiile publice, cu exceptia autovehiculele apartinand Salvarii, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar si persoanelor cu handicap. De asemenea, nu vor mai plati timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxa in anumite forme.

Cei care au dat statul roman in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal si carora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si cei care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei, vor plati noul timbru la prima vanzare a masinii.

Pentru masinile revandute in afara Romaniei, statul va returna o taxa reziduala, calculata in functie de perioada de utilizare.

Forma initiala a taxei auto, suspendata pana la 31 decembrie 2012, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusa cu 25% pentru autovehiculele cu motor Diesel prevazute din constructie cu filtru de particule. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au platit o taxa mai mare decat cea rezultata din aplicarea legii in vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

In ceea ce priveste dezbaterea publica initiata de catre MMSC a draftului de proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, eventualele propuneri/opinii/sugestii pot fi transmise in termen de cinci de zile lucratoare de la data publicarii (23 ianuarie 2013), respectiv pana in 30 ianuarie 2013, pe adresa MMSC, Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *