Vechimea centralelor nucleare pe plan mondial, 80% dintre ele depasind varsta de 20 de ani, ridica numeroase probleme

Vechimea centralelor nucleare pe plan mondial, 80% dintre ele depasind varsta de 20 de ani, ridica numeroase probleme

Vechimea centralelor nucleare pe plan mondial, 80% dintre ele depasind varsta de 20 de ani, ridica numeroase probleme legate de siguranta exploatarii acestora, se avertizeaza in proiectul de raport anual intocmit de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), citat de AFP.La sfarsitul anului 2011, 5% dintre aceste centrale erau in functiune de peste 40 de ani, iar 32% de peste 30 de ani.

Dupa incidentul de anul trecut de la centrala japoneza Fukushima, ” ne asteptam sa se ia masuri ca tot mai multe reactoare nucleare vechi sa indeplineasca conditii de securitate mai stricte, apropiate de modelele de reactoare recente sau care vor fi construite in viitor”, dar “suntem preocupati cu privire la capacitatea acestor instalatii nucleare vechi de a indeplini astfel de criterii, raspunzand, in acelasi timp, in mod eficient nevoilor energetice” ale statelor, mai subliniaza documentul.
In plus, circa 70% din cele 254 de reactoare de cercetare sunt in exploatare de peste 30 de ani, multe dintre ele avand durata de viata expirata. “Cum reactoarele vechi sunt tot mai putin fiabile, acest lucru implica o presiune crescuta asupra aprovizionarii cu izotopi la nivel mondial”, acestia fiind utilizati in tratarea cancerului, mai atrage atentia AIEA.
In anul 2009, oprirea brusca a reactorului canadian de cercetare a condus la o penurie de izotopi. Cele cinci mari reactoare producatoare de izotopi, aflate in Franta, Belgia, Olanda, Canada si Africa de Sud, au o varsta cuprinsa intre 44 si 53 de ani.
Directorului general al AIEA, Yukiya Amano, declara saptamana trecuta ca energia nucleara este mai sigura in prezent fata de cum era in urma cu un an, inaintea accidentului de la Fukushima, provocat de un cutremur urmat de tsunami.
Potrivit acestuia, s-au inregistrat “progrese satisfacatoare” in punerea in aplicare a planului de actiune elaborat de catre AIEA dupa explozia de la Fukushima, ce recomanda verificarea periodica a instalatiilor nucleare de catre echipe internationale si consolidarea dispozitivelor de aparare in caz de catastrofe naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *