Vegetatia se indreapta catre mediile cu altitudini mari

Cercetatorii au descoperit ca arbustii, copacii si alte plante care cresc in apropierea padurilor montane se indreapta catre tinuturi mai inalte pentru a scapa de climatul cald.

Din cauza temperaturilor tot mai ridicate, vegetatia gaseste in mediile cu altitudini mari un loc propice dezvoltarii. De-a lungul secolului XX, speciile comune gasite in lanturile muntoase ce traverseaza Europa s-au raspandit in locuri cu altitudini cat mai inalte. Cercetatorii francezi care au examinat vechimea plantelor pentru sase regiuni montane, incluzand vestul Alpilor si nordul Pirineilor, au spus ca studiile lor au demonstrat ca efectele dramatice ale schimbarii climei au afectat si viata plantelor. „Pentru prima data am aratat ca modificarile climatice au deja un efect semnificativ asupra unei game largi de specii de plante”, a spus Jonathan Lenoir, citat de „The Guardian”, conducatorul studiului de la AgroParis Tech.

Studiul este deosebit de important deoarece ecosistemele montane nu sunt considerate a fi o sensibilitate aparte la modificarea climei, spre deosebire de multe alte regiuni de pe planeta. In unele regiuni alpine cresterile de temperatura au depasit cu 0.9 C peste limita normala a perioadei. In studiu, Lenoir si echipa sa au examinat 3991 invetarii istorice ale vietii plantei care au predominat intre 1905 si 1985 sau intr-o perioada mai tarzie incepand cu 1986 pana in 2005. Examinarile amanuntite au aratat cum distribuirea a 171 de specii diferite de plante au variat cu timpul traversand sase lanturi muntoase, incluzand vestul Alpilor, Nordul Pirineilor, Masivul Central si lantul Corsican. Toate aceste plante au crescut pe o suprafata situata intre nivelul marii si o altitudine de 2.600m. De asemenea, examinarile au aratat ca asa cum temperaturile au crescut in timp si plantele s-au dezvoltat la altitudine, cu specii ce traiesc mai putin, cum ar fi pajistile verzi si ferigile. Plantele care au crescut aproape in intregime in tinuturile muntoase, cum ar fi Orphilia secunda, au „migrat” mai mult decat plantele care au fost gasite, de altfel, in zone mai joase.

Dar nu toate plantele incluse in studiu s-au deplasat catre altitudini mari. Dintre cele studiate, 53, sau aproape o treime s-au deplasat in partile de jos, mai putin inalte, ale tinuturilor montane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *