Producatorii de petrol din OPEC, venituri record de peste 1.000 mld.$ in 2012

Producatorii de petrol din OPEC, venituri record de peste 1.000 mld.$ in 2012

Producatorii de petrol din cadrul OPEC, in frunte cu Arabia Saudita, vor contabiliza in 2012 un venit net record de peste 1.000 miliarde de dolari din vanzarea de titei, dupa ce pretul mediu anual al sortimentului Brent a atins niveluri record in pofida situatiei economice dificile.

Veniturile uriase vor asigura capital proaspat pentru cele mai mari fonduri nationale de investitii din lume. Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Kuweitul, cele mai influente state membre ale OPEC (Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol), controleaza trei dintre cele mai mari 10 fonduri nationale de investitii, potrivit Financial Times, preluat de CNN, relateaza Mediafax.

Pretul mediu al petrolului Brent a urcat in 2012 la 111,5 dolari pe baril, de la 110,9 dolari pe baril in 2011, cand a fost stabilit recordul anterior. Referinta a inchis la cel putin 100 dolari pe baril in aproape toate sedintele de tranzactionare din 2012, cu exceptia catorva zile in timpul verii.
In luna ianuarie a anului trecut, ministrul saudit al petrolului, Ali Naimi, a declarat ca Arabia Saudita, cel mai mare producator de titei din lume, vrea sa mentina preturile peste 100 de dolari pe parcursul intregului an.

Preturile record si cresterea productiei OPEC la inceputul anului a asigurat venituri istorice pentru producatorii din cadrul organizatiei, de 1.052 miliarde dolari in termeni nominali, in urcare cu 2,5% fata de 2011, potrivit Energy Information Administration, agentia de statistica din cadrul Departamentului american pentru Energie.
Veniturile uriase au fost insa distribuite inegal in interiorul cartelului. Iranului i-a revenit o parte mult mai redusa din castig din cauza sanctiunilor economice impuse de Statele Unite si aliatii din Europa de Vest, in urma carora productia de petrol a tarii a scazut la minimul ultimilor 32 de ani. In primele 11 luni din 2012, Iranul a incasat 6,5% din veniturile totale nete ale OPEC, fata de 9-10% in deceniul trecut.

Criza din Iran a ajutat Arabia Saudita, Irakul, Kuweitul si Emiratele Arabe Unite sa vanda mai mult petrol.

Libia a reusit de asemenea sa revina la normal in privinta exporturilor de petrol, dupa razboiul civil din 2011.

Fondul Monetar International estimeaza ca Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au nevoie ca pretul petrolului sa se mentina peste pragul de 80 dolari pe baril pentru a-si putea finanta bugetele. Acum 10 ani, aceste state isi puteau asigura cheltuielile cu preturi de numai 25 dolari pe baril.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *