Vestas si Romania

Vestas si Romania

Energia eoliana in Romania:

Capacitatea totala a turbinelor instalate: aproximativ 450 MW

Potential pana in 2013: 2500-3500 MW

Potentialul anual de instalare pana in 2015: 500-600 MW

Potentialul energetic al resurselor eoliene este estimat la aproximativ 14.000 MW

Planul National de Actiune in Domeniul Energiei din Surse Regenerabile are fixata o tinta pentru energia regenerabila de peste 4 GW pana in 2020.

Guvernul Romaniei are un Plan National de Actiune in Domeniul Energiei din Surse Regenerabile ambitios. Romania are un potential semnificativ in domeniul energiei eoliene ce se reflecta in prognoza de 500 MW de instalari anuale pana in 2015 si in cota tinta de 24% de energie regenerabila pana in 2020. Regiunile cu cel mai bun potential eolian sunt: Dobrogea, Moldova si Banat.

Proiecte curente ale Vestas in Romania (toate in Dobrogea):

Baia 1 si 2: 7 turbine, capacitate totala 17 MW

Pestera: 30 de turbine, capacitate totala 90 MW

Cernavoda: 46 de turbine, capacitate totala 138 MW

In prezent, Vestas a vandut in Romania turbine cu o capacitate totala de 450MW.

Vestas crede in potentialul pietei din Romania:

  • Vestas va continua parteneriatul cu companii de utilitati si cu dezvoltatori locali si internationali, precum si cu investitori pentru a utiliza la maximum potentialul eolian al Romaniei;
  • Un sistem atractiv de Certificate Verzi, resurse eoliene bune, spatii generoase si o retea electrica capabila sa preia fara probleme o cantitate considerabila de MW;
  • Vedem in Romania dorinta politica de a sustine energia eoliana. Guvernul Romaniei si-a fixat obiective promitatoare pentru energia eoliana.
  • Transelectrica investeste substantial in extinderea retelei, astfel incat aceasta sa poata prelua o cantitate importanta de energie regenerabila.

Cadrul politic in domeniul energiei eoliene in Romania:

Romania este unul dintre liderii Europei de Est in domeniul energiei eoliene, iar Vestas se dedica succesului industriei eoliene din Romania.

Vestas saluta adoptarea in iunie 2010 a modificarilor Legii Energiei (220). Aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de versiunea anterioara, fiind sustinuta de o cota anuala obligatorie de energie din surse regenerabile si de o schema pentru Certificatele Verzi.

Planul National de Actiune in Domeniul Energiei din Surse Regenerabile depus la Comisia Europeana este un semn pozitiv al intentiilor guvernului, construind fundatia pentru un climat investitional stabil pe termen lung.

Detaliile privind alocarea Certificatelor Verzi si schema lor de tranzactionare sunt in dezvoltare, iar Vestas spera ca rezultatul va fi un sistem care va permite investitorilor sa prevada un viitor clar si o afacere sigura in domeniul energiei eoliene in Romania, acestea reprezentand factorii decisivi in dezvoltarea pietei energiei eoliene in Romania.

Vestas saluta si angajamentul Romaniei de a creste procentul de energie regenerabila din totalul de energie electrica consumata. Mai mult, desi suntem constienti de faptul ca in prezent reteaua electrica nationala nu poate sustine decat o anumita capacitate operationala instalata din surse regenerabile, suntem convinsi ca Guvernul Romaniei va lua masurile necesare in aceasta directie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *