Viata artificiala creata de Craig Venter – un proiect prezentat, sambata, pe Discovery Science

Discovery Science va difuza, in premiera, sambata, de la ora 20.20, documentarul „Viata creata in laborator”, care prezinta cea mai mare descoperire stiintifica a anului: producerea artificiala a vietii, un proiect realizat de cercetatorul american Craig Venter impreuna cu echipa sa. viata artificiala

In urma cu cateva saptamani, cercetatorul american Craig Venter a anuntat ca el si echipa sa de la Institutul J. Craig Venter (JCVI) au reusit, in premiera absoluta, sa creeze viata artificiala . Astfel, Craig Venter a creat in mod artificial o celula vie, capabila sa se autocopieze.

Descoperirea este revolutionara si poate da nastere unor solutii diverse pentru probleme globale , cum ar fi: generarea de noi surse de hrana, produse farmaceutice si vaccinuri, curatarea zonelor poluate, crearea unor noi surse de energie, producerea de apa curata si multe altele.

Timp de cinci ani, Discovery Science a urmarit acest proiect de producere artificiala a vietii pentru a realiza documentarul „Viata creata in laborator”, difuzat in premiera sambata, de la ora 21.20.

„Este o mare bucurie pentru Discovery sa poata aduce in fata unui public larg imagini din culisele acestei reusite revolutionare, care va contribui la schimbarea vietii. Ne bucuram cu atat mai mult cu cat putem sa o facem atat de aproape de momentul in care ea s-a produs, iar asta reprezinta o dovada in plus, daca mai era nevoie, ca Discovery Science isi respecta promisiunea de a aduce ultimele descoperiri stiintifice in fata publicului larg, in cel mai atragator si relevant mod cu putinta”, a spus Ada Roseti, Channel Manager Romania, Discovery Networks Europa Centrala.

Programul „Viata creata in laborator” va fi difuzat in premiera, pe Discovery Science, sambata, de la ora 20.20, si, in reluare, de la ora 23.40. Totodata, documentarul va fi reluat duminica, de la aceleasi ore.

Cu ocazia acestei premiere, descopera.ro a realizat un interviu, in exclusivitate pentru Romania, cu Craig Venter.

„Scopul stradaniilor noastre a fost urmatorul: lucrurile au inceput in urma cu 15 ani, cand echipa mea a secventiat primele doua genomuri, incercand sa inteleaga caracteristicile minime necesare vietii la nivel celular; 15 ani mai tarziu, ne raportam inca la primul experiment, incercand sa intelegem care sunt genele esentiale pentru viata.”

„Odata ce experimentul de principiu – sinteza unui genom si obtinerea unei celule functionale cu genom sintetic – a reusit, suntem acum capabili sa lucram eliminand sistematic genele din celula sintetica, incercand sa ajungem la o structura minimala a genomului; asta e una dintre directiile de cercetare, la care echipa lucreaza deja. Cealalta directie ar fi investigarea diferentelor intre organisme; de pilda, oare ar fi posibil sa obtinem o alga sintetica si sa transplantam un genom algal?”

„Cred ca pentru fiecare tip de organism trebuie sa definim foarte clar barierele biologice care impiedica astfel de realizari si sa le depasim. Asadar, avem in fata provocari mari”, a declarat Craig Venter, pentru descopera.ro.

Cercetatorul american estimeaza costul total al proiectului la 35-40 de milioane de dolari.

„Nu avem o cifra exacta; este vorba despre o echipa de circa 25 de oameni de stiinta, care lucreaza la acest proiect de ceva vreme. Dupa estimarile noastre, costul total al proiectului se situeaza undeva intre 35 si 40 de milioane de doari, pentru o perioada de peste 15 ani. Aceasta suma nu cuprinde numai costul fabricarii acelei celule, caci numai fabricarea ADN-ului sintetic pentru asamblarea cromozomului acelei celule a costat circa 800.000 dolari. Deci, pana in momentul de fata, e vorba despre un proiect costisitor. Cred ca recesiunea economica a afectat cercetarea stiintifica in general, mai ales prin faptul ca investitorii au ezitat, o vreme, sa mai faca noi investitii in companii pentru a realiza noi performante in stiinta. Dar noi am fost norocosi, avem fonduri pentru cercetare solide de la guvern si donatori particulari care ne-au finantat prin contributii, avem si investitori foarte devotati, care au o viziune pe termen lung asupra investitiilor lor, deci am fost mult mai norocosi decat majoritatea savantilor”, a explicat Craig Venter.

De altfel, cercetatorul considera ca oamenii de stiinta au responsabilitati deosebite de a incerca sa imbunatateasca soarta lumii.

„Am navigat prin toata lumea, am vazut, de-a lungul vietii, schimbarile care s-au petrecut – suprafete de ocean altadata neatinse, transformate azi in locuri pline de gunoaie; am vazut cum s-a ajuns de la abundenta de peste – la care eram martor in tinerete – la populatii de pesti distruse in proportie de aproape 99%. Cred ca toti avem raspunderea de a incerca sa imbunatatim soarta omenirii, ca oamenii de stiinta au responsabilitati deosebite in aceasta privinta. N-ai cum sa nu-ti dai seama de problemele mediului si atunci cand exista cunostinte stiintifice si posibile metode de a imbunatati situatia, simt ca toti oamenii de stiinta au raspunderea de a incerca sa faca ceva”, spune Craig Venter.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *