Viata sub gaura din stratul de ozon

Punta Arenas – Cosmarul radiatiilor solare
In sudul Americii Latine, mai multe comunitati umane se chinuiesc de cateva decenii sa traiasca, urmariti de unul dintre cele mai mari dezastre ecologice: gaura din stratul de ozon.

Viata a devenit un chin in sudul Argentinei si statului Chile in urma cu doua decenii, cand expertii internationali au descoperit o gaura imensa in stratul de ozon, deasupra Antarcticii. In cei 20 de ani scursi, oamenii au fost nevoiti sa se adapteze unui stil de viata in care soarele este un dusman, nu un prieten.

CODURI. Imediat au fost numite comisii care sa incerce sa determine impactul razelor solare asupra oamenilor. Prima masura: oamenii nu pot iesi din casa fara ochelari de soare, sepci si creme de piele cu factor de protectie mare. Masura numarul doi: un centru de cercetari in Punta Arenas, cel mai mare oras sudic din Chile, statie care sa verifice in fiecare „intensitatea” soarelui. S-a ajuns astfel la un cod al culorilor de pericol, asemanator cu cel folosit in Uniunea Europeana pentru inundatii: cod rosu, cod portocaliu, cod galben, cod verde. In majoritatea zilelor din an este cod portocaliu si cod rosu, rareori cod galben, aproape niciodata cod verde.

BOLI. In ultimii 20 de ani, numarul imbolnavirilor de cancer a crescut de peste 10 ori in aceasta parte a lumii, rata cea mai mare avand-o cancerul de piele. Afectiunile pielii sunt, de asemenea, foarte intalnite, la fel ca bolile de ochi sau insolatiile. Desi riscul de imbolnavire este imens, majoritatea populatiei din zona nu pleaca.

Istoric
Gaura din stratul de ozon a fost descoperita de cercetatori la inceputul anilor „80. Ea a fost provocata din cauza unor substante precum: halonii, cluorofluorocarbonatii, bromura de metil. Aceste produse sunt folosite si astazi la frigidere, instalatii de climatizare, fabricarea produselor cosmetice, stingerea incendiilor etc. Bromura de metil s-a folosit zeci de ani la dezinfectia materiilor prime destinate exportului, precum si a terenurilor destinate anumitor culturi. La sfarsitul anilor „80 s-a semnat Protocolul de la Montreal, prin care unele din aceste substante sa fie interzise. Este unul dintre putinele acorduri de mediu care a fost semnat de toate statele si care se respecta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *