Viata subacvatica din Marea Neagra va disparea cu totul in cativa ani!

Specialistii spun ca pestii si mamiferele din Marea Neagra sunt amenintate cu disparitia, din cauza unui compus chimic. REALITATEA.NET va propune sapte lucruri pe care nu le stiati despre Marea Neagra. viata subacvatica

Stiati ca Marea Neagra are ziua ei, care este sarbatorita in 31 octombrie?

31 octombrie a fost desemnata „Ziua Internationala a Marii Negre” in anul 1996, cand toate cele sase tari riverane au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra.

Stiati ca Marea Neagra este una din cele mai noi mari ale planetei?

Specialistii afirma ca marea s-a format in perioada mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a disparut, iar in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de apa.

Stiati ca, de-a lungul coastelor Marii Negre, in zona Turciei, traiesc unii dintre ultimii vorbitori de limba greaca pontica?

Acest dialect a apartinut comunitatii grecilor stabiliti in Turcia, care insa au emigrat in Grecia dupa primul razboi mondial. Astazi, acest dialect mai este utilizat doar de cativa vorbitori, in majoritate batrani.

Stiati ca viata subacvatica din Marea Neagra va disparea in cativa ani?

Specialistii romani sustin ca, in aproximativ 30 de ani, viata subacvatica va disparea complet din Marea Neagra, din cauza hidrogenului sulfurat (H2S), un gaz solubil in apa si produs permanent de o specie de bacterii.

Stiati ca, din punct de vedere al salinitatii, Marea Neagra este unica?

Salinitatea sa in larg este de 17-18grade, pe cand salinitatea celorlalte mari si oceane variaza in intervalul 24-34grade.

Stiati ca adancimea maxima a Marii Negre este de 2.200 de metri?

Aceasta valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsa in apropierea tarmului turcesc al marii.

Stiati ca exista trei specii de delfini care traiesc in aceasta mare?

Cele trei specii de delfini sunt delfinul comun, afalinul si marsuinu. Cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai cunoscut este afalinul, deoarece se adapteaza cel mai usor la conditiile de captivitate din delfinarii.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *