Victor Iuscenko nu renunta la proiectul Bastroe

    Dupa negocieri prelungite si deloc relaxate, presedintele Traian Basescu si liderul ucrainean, Victor Iuscenko, au facut ieri, la Palatul Cotroceni, un pas in plus in problema Canalului Bastroe.

    Daca Ucraina s-a angajat sa respecte toate obligatiile impuse la nivel international in ceea ce priveste protectia mediului, Romania a fost de acord cu o monitorizare comuna asupra tuturor proiectelor din Delta Dunarii. „E vorba de teritoriul suveran al Ucrainei, unde statul ucrainean are drepturi suverane”, a tinut sa reaminteasca insa Iuscenko la final.

    In privinta combinatului de la Krivoi Rog, o alta veche tema de disputa in relatia romano-ucraineana, Basescu a fost insa ferm. „Romania nu mai este interesata in a continua investitia de la Krivoi Rog pentru simplul motiv ca in Romania toata industria siderurgica a fost privatizata. Suntem insa interesati ca solutiile pe care statul ucrainean le va da sa fie solutii asupra carora sa fim consultati si care sa ne permita recuperarea sumei de circa 1 miliard de dolari investita”, a spus presedintele.

    Desi discutiile au fost destul de tensionate, Iuscenko a reusit sa-l emotioneze pe Basescu, aducandu-i o lista recent desecretizata din arhivele fostelor servicii secrete sovietice, cu numele a 2.000 de militari romani care au murit pe teritoriul Ucrainei intre 1944 si 1954.

    Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei
    Cotidianul: Iuscenko: „Bistroe este teritoriu suveran”

    Aflat in Romania intr-o vizita oficiala, Victor Iuscenko a fost primit ieri la Palatul Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu, cei doi sustinind la finalul intilnirii, care a durat mai bine de trei ore, o conferinta de presa. Referindu-se la problema canalului Bistroe, Iuscenko a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate in timpul declaratiilor, ca acesta este teritoriu suveran unde statul ucrainean are dreptul de a desfasura o activitate suverana „in aceasta privinta”. „Este o pozitie generala, lucru care astazi a fost adus la cunostinta partii romane. Astazi, aceasta chestiune ne-a luat cel mai mult timp in discutii”, a spus Iuscenko, citat de MEDIAFAX.

    El a mentionat ca problema Bistroe a fost discutata in comisia prezidentiala romano-ucraineana, precum si faptul ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale asumate referitoare la protectia mediului. „In minuta de astazi sint mentionate trei lucruri: am precizat ca am discutat aceasta chestiune in comisia prezidentiala; ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale adoptate de Ucraina referitoare la protectia mediului inconjurator – Conventia UNESCO si obligatiunile internationale care au aparut in aceasta problema – ceea ce este de la sine foarte important; si am convenit ca vom stabili o monitorizare comuna a tuturor proiectelor dezvoltate in Delta Dunarii”, a spus Iuscenko, potrivit traducerii.

    La rindul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, citat de NewsIn, ca partile romana si ucraineana au stabilit diagnosticul problemelor comune si modalitatile de solutionare. „Au fost atinse toate subiectele traditionale ce fac obiectul discutiilor romano-ucrainene, dar, spre deosebire de discutiile de pina acum, am stabilit diagnosticul problemelor si modalitatile de solutionare a acestora”, a spus Traian Basescu.

    „In viziunea mea, azi am inventariat foarte bine problematica noastra bilaterala”, a declarat si Iuscenko, adaugind ca obiectivul comun este eliberarea relatiilor „de acele neintelegeri mostenite din trecut”.

    In ceea ce priveste combinatul de la Krivoi Rog, Iuscenko a spus ca Ucraina este pentru o reglementare oficiala si transparenta. Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca Romania nu mai este interesata in a continua investitia „pentru simplul motiv ca in Romania toata industria siderurgica a fost privatizata”.

    Cit priveste vizele necesare romanilor pentru a intra in Ucraina, Iuscenko a dat asigurari ca acestea vor fi eliminate pina la sfirsitul anului, problema fiind ca si solutionata, raminind doar chestiuni tehnice.

    Iuscenko a precizat ca Ucraina isi mentine pozitia anterioara in ceea ce priveste exploatarea resurselor din platoul continental al Marii Negre, dar ca acestea se refereau la strimtoarea Kerch (intre Marea Neagra si Marea Azov – n.r.), pe platoul continental al Ucrainei, nu la Insula Serpilor. „Probabil ca nu s-a inteles corect”, a concluzionat el.

    Sursa: Cotidianul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *