Videanu: Rezilierea contractului cu Sterling Resources, decizia corecta

Rezilierea contractului de exploatare a unor perimetre de hidrocarburi din Marea Neagra incheiat cu compania Sterling Resources este decizia corecta, iar Romgaz ar putea reprezenta statul in acest acord.
videanu
„Mie mi s-a parut cel putin ciudat emiterea unei ordonante de urgenta care modifica doua legi organice, a petrolului si minelor. Cred ca s-a luat decizia corecta (de reziliere a contractului, n.r.)”, a declarat, ieri, la Medias, ministrul economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax. Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a afirmat ca suspiciunile in privinta acestui acord s-au confirmat, compania canadiana neavand bonitate financiara si nici autorizatii pentru derularea acestui acord. „Contractul cu Sterling a fost modificat ilegal prin OUG 11 din 2007”, a spus Iancu. Comisia prezidata de Iancu va avea, martea viitoare, noi audieri ale oficialilor Sterling. Iancu a adaugat ca statul nu poate rezilia unilateral acordul cu Sterling, din cauza prevederilor din OUG 11/2007, dar va fi anulata aceasta ordonanta de urgenta, iar in contract, din partea statului, va fi inclus producatorul de gaze Romgaz, in locul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, astfel incat statul sa aiba un beneficiu de 45% din productia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul initial din 1992. In cazul Petrom, care detine, de asemenea, drepturi de exploatare in Marea Neagra, statul primeste 41% din productie, prin participatiile detinute la aceasta companie prin Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea, a mai spus Iancu, intrebat de jurnalisti.

ANRM analizeaza anularea contractului Sterling
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a inceput o ancheta pentru a stabili care sunt posibilitatile de reziliere a contractului cu Sterling, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Gelu Maracineanu, citat de Mediafax. „Verificarile sunt dublate de o ancheta a Corpului de Control al premierului. Concluziile de pana acum indica posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului initial, din 1992”, a spus Maracineanu. Acesta a adaugat ca, potrivit Legii petrolului, statul are posibilitatea sa rezilieze unilateral acordul cu compania canadiana, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM si Corpul de Control al premierului vor fi coroborate.

Romgaz ar putea face prospectiuni pe platoul continental
Ministrul Adriean Videanu va cere ANRM sa acorde Romgaz dreptul de a derula prospectiuni petroliere pe aproximativ jumatate din suprafata zonei din platoul continental al Marii Negrii pe care Romania a obtinut-o in urma deciziei de la Haga. „Voi cere ANRM sa acorde Romgaz, in conditiile legii, dreptul sa faca prospectiuni in zona ramasa libera din teritoriul castigat de Romania in urma deciziei de la Haga, ca sa vedem ce rezerve de hidrocarburi avem acolo”, a explicat Videanu. Curtea Internationala de Justitie de la Haga a acordat Romaniei in urma unui diferend cu Ucraina un teritoriu din platoul continental al Marii Negrii de circa 10.000 de kilometri patrati, unde se presupune ca exista rezerve de hidrocarburi. Din cei 10.000 de kilometri patrati, aproximativ jumatate sunt reprezentanti de patru perimetre concesionate Petrom si companiei canadiene Sterling Resources, astfel incat Romgaz ar urma sa prospecteze circa 5.000 de kilometri patrati. Videanu a mai spus ca dreptul de prospectiune ar putea fi acordat de ANRM catre Romgaz chiar si prin incredintare directa, pe baza unui permis temporar de un an.

Contractul Sterling, -surpriza- PNL dupa Haga
In 1992, compania Rompetrol, detinuta de stat la acea vreme, si firmele Enterprise Oil si Canadianoxy au incheiat un acord de explorare, dezvoltare si impartire a productiei, prin care partea romana primea 45% din hidrocarburile extrase din perimetrele Pelican si Midia aflate in platoul continental al Marii Negre. Contractul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. Acordul din 1992 a fost modificat in 2007 de Guvernul Tariceanu, printr-un act aditional, care stabileste ca Sterling trebuie sa plateasca trimestrial statului roman o redeventa cuprinsa intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei brute de titei si gaze. Practic, prin decizia Cabinetului Tariceanu, statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din cele doua perimetre chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.

Intalnire Videanu-Gazprom la Moscova, in mai
Ministrul economiei, Adriean Videanu, si directorii companiilor Romgaz si Transgaz vor efectua o vizita la Moscova, in perioada 20-21 mai, unde vor avea discutii pe tema gazelor, inclusiv cu reprezentantii Gazprom. „Vor fi si discutii cu Gazprom. (…) La Moscova vom avea intalniri cu ministrii rusi ai energiei si industriei si cu presedintele Gazprom. Este posibil sa includem in discutii si elemente care tin de securitatea energetica”, a declarat, ieri, Adriean Videanu. Intrebat daca printre subiectele de discutie cu oficialii de la Moscova se va afla si gazoductul South Stream, Videanu a afirmat ca principala preocupare a Romaniei este Nabucco. „South Stream nu este prioritatea noastra zero”, a spus Videanu.
Totodata, pentru Nabucco, nu exista inca nici un contract semnat intre companiile implicate in dezvoltarea proiectului si furnizorii de gaze. „Inca nu exista nici un contract semnat cu furnizorii de gaze pentru Nabucco”, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Potrivit lui Rusu, in acest an, Romania isi va interconecta retelele de gaze cu cele ale Ungariei, urmand ca, pana la 15 mai, Romania sa depuna la Comisia Europeana cereri pentru finantarea din fonduri comunitare pentru interconectarea retelelor de gaze cu Ungaria si Bulgaria.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *