Viermii contribuie la efectul de incalzire globala!

Animalele acvatice, cum ar fii viermii care se hranesc cu sedimentele de pe fundul bazinului lacurilor sau a apelor curgatoare scot la suprafata oxid de azot, un puternic gaz ce contribuie la producerea efectului de sera, dupa cum arata un studiu recent.

aquatic_worm1.jpg

Oxidul de azot produs in acest mod are un impact global relativ mic. Emisiile biologice produse de acesti viermi sunt mult mai mici in comparatie cu oxidul de azot emis de arderea combustibilulilor fosili. Insa, aceasta contributie a lor ar putea creste cu cat o cantitate tot mai mare de ingrasamant de azot se scurge in lacuri, ape curgatoare si mari.

Studiile au aratat ca viermii emit oxid de azot din cauza azotului ce initial transforma microbii pe care ii infuleca in matul lor cu fiecare inghititura de pamant. De aceea, azotul de la ingrasamintele ce se scurg pot agrava situatia.

Deasemenea, nivelul de azot marit poate sa favorizeze inflorirea algelor, care absorb tot oxigenul din apa. Acest lucru ar putea produce o schimbare in ecosistemele predispuse la poluare, favorizand speciile care sunt mai tolerante la mediile cu nivel scazut de oxigen, care deasemenea tind a fi emitatori de oxid de azot.

Totusi, contributia animalelor acvatice la incalzirea globala este minuscula in comparatie cu poluarea produsa de om, luand in considerare faptul ca activitatile umane cresc contributia animalelor acvatice la producerea efectului de sera prin scurgerea de ingrasaminte.

Sursa: Really Natural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *