Viitorul agriculturii apartine tehnologiei no-till. Se prea poate

Viitorul agriculturii apar?ine tehnologiei no-till. Se prea poate
Viitorul agriculturii apartine tehnologiei no-till. Se prea poate
Viitorul agriculturii apartine tehnologiei no-till. Se prea poate

Acum e o perioada incordata pentru agricultori. Cu ce se ocupa ei, au echipament suficient, care le-ar permite sa conteze pe o recolta buna? Sunt dispusi sa utilizeze noua, mai bine zis, uitata tehnologie de lucrare a solului? Este vorba de no-till – tehnologia de lucrare a pamantului fara a intoarce brazda. Adeptii ei mentioneaza multe plusuri – economia de mijloace, protectia terenurilor arabile de eroziune, degradare, deshidratare si buruieni. Sustinatorii metodelor obisnuite au argumentele lor.

Potrivit lui Viorel Scutaru, seful Directiei Agricultura si Alimentatie a raionului Ungheni, este suficienta tenhica agricola. Daca inainte in kolhozuri si sovhozuri existau normative in conformitate cu suprafata, acum nu exista niciunul. In schimb, sunt intreprinderi (in raion – cateva) care ofera astfel de servicii, nu refuza sa ajute la arat si semanat nici intreprinderile mari. Interlocutorul a remarcat ca 45% din utilaje sunt europene, din cele mai moderne. Restul, desi nu la fel de moderne, sunt noi, deoarece statul aloca subventii pentru a achizitiona anume asemenea agregate.

Referitor la noua tehnologie, Scutaru a spus ca experienta demonstreaza o mare rentabilitate a acestei metode de lucrare a pamantului. Dar pentru aceasta e nevoie de tehnica speciala. In raion deja cateva intreprinderi lucreaza solul conform acestei metode – in Parlita, Semeni, Cioropcani si Chirileni. Unii au lucrat o parte din pamanturi conform tehnologiei no-till, iar restul le-au arat ca de obicei, ca sa vada ce va iesi pana la urma. Totodata, dansul a mentionat ca nu e usor sa inveti a lucra altfel un om care toata viata a arat pamantul.

Mihai Diaconu, conducatorul gospodariei taranesti cu acelasi nume, considera ca, pentru a pastra ceea ce a mai ramas, trebuie de trecut la lucrarea solului fara a intoarce brazda. Dansul aplica aceasta tehnologie al doilea an. Ea, in opinia lui, e viitorul agriculturii din Moldova. Dar, din lipsa de echipamente, lucreaza astfel circa 40% din terenuri si sustine ca semanatul ideal se obtine dupa porumb. Potrivit lui Mihai Diaconu, aceste utilaje trebuie procurate, dar multi nu au bani, nu pot conta nici pe credite bancare, din cauza dobanzilor mari, cu toate ca cele mici nu aduc pierderi bancilor, in caz contrar, in Italia, bunaoara, n-ar constitui 6%. In aceste conditii ar fi mai multi doritori de a contracta credite, prin urmare, si bancile n-ar pierde.

Potrivit lui Ion Vrabie, directorul SRL „Via-Agro”, gospodaria are destule echipamente si deja au incheiat campania de semanat. In ce priveste tehnologia no-till, abia se familiarizeaza cu ea. In primul rand, nu au tehnica necesara si nici posibilitatea de a investi milioane. Creditul, considera dansul, mai bine sa-l ia pentru mijloace circulante. Subventii? Da, statul returneaza banii pentru procurarea tehnicii, dar pentru a o cumpara oricum e nevoie de bani, inseamna ca trebuie sa imprumuti de undeva. In al doilea rand, au dubii, desi toti o lauda, totusi se mai abtin, vor sa vada cum le va reusi colegilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *