Vindeca boli cu ajutorul cainilor

Andrei Ionescu (30 de ani) a descoperit ca Odra, labradorul sau, are tendinta de a se apropia de cei cu sanatatea subreda. In scurt timp a inceput sa practice zooterapia. Potrivit psihologilor, terapia cu ajutorul animalelor, putin cunoscuta in Romania, poate scadea foarte mult costul tratamentului, iar copiii se bucura de prietenia cainilor.terapia cu caini

Odra este un labrador care are in grija zeci de copii cu dizabilitati din Prahova. Intre ea si Andrei Ionescu (30 de ani), stapanul ei, s-a dezvoltat o relatie speciala in cei sase ani de cand sunt impreuna. Andrei a observat inca de la inceput ca Odra se simte atrasa de persoanele care au nevoie de ajutor, dupa ce s-a atasat de bunicul lui, imobilizat intr-un scaun cu rotile.

Dupa o perioada in care cainele l-a ajutat, bunicul lui Andrei a reusit chiar sa se dea jos singur din scaun si sa urce in pat sau sa coboare. Tanarul a continuat sa observe reactiile Odrei in preajma oamenilor cu probleme si a vazut ca prefera compania unei matusi care avea probleme psihice.

Colaborare cu Protectia Copilului

Andrei a obtinut un atestat pentru practicarea terapiei asistate de animale sau zooterapiei, iar in 2007 a inceput o colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, vizitand saptamanal copiii institutionalizati. Ionescu si cei doi labradori inscrisi la acea vreme in programul de zooterapie se intalneau cu grupuri de 3 – 4 copii care sufera de spasmofilie, autism, sindromul Down sau alte afectiuni.

„Am facut terapie cu un baiat de 16 ani care avea reactii intarziate, sindromul Down, spasmofilie si probleme de echilibru. Nu putea sa mearga singur, decat sprijinit, nu putea sa prinda obiectele sau sa le arunce la o tinta fixa”, a povestit Andrei. Dupa trei luni, baiatul a reusit sa parcurga singur distante mici, fara sustinere. El a capatat incredere si vointa de a face lucruri considerate greu de realizat.

Cainii asculta orice comanda data de copii. In sedintele de terapie, care dureaza intre 10 minute si o ora, cei mici interactioneaza direct cu animalele, le ating, le mangaie, le pot chema la ei, le pot plimba sau le pot da comenzi. Fiecare caine va respecta intocmai dorintele copilului, fara a riposta sau a refuza sa-i faca pe plac, pentru ca acesta sa nu se simta respins. In urma legaturii care se stabileste intre copil si caine, cei mici isi doresc sa faca eforturi din ce in ce mai mari, eforturi care sunt de fapt evolutia lor in tratament.

Andrei a decis sa infiinteze in Romanesti primul centru de zooterapie din tara, din fonduri proprii. Centrul are o pista de lucru pentru caini, o sala de conferinte, dar si trei camere in care pot ramane peste noapte persoanele care vin din alte judete pentru terapie. Pot face terapie toti copiii de peste 4 ani, in special cei care nu au inregistrat rezultate in urma tratamentelor obisnuite. La centrul de la Romanesti sunt 11 caini instruit si pregatiti special pentru zooterapie.

Program si in scoala

Un specialist in acest timp de terapie este si Zoltan Istvan Szabo (32 de ani) din Satu Mare. El a obtinut atestatul in domeniu in 1997, in Ungaria. Szabo si alti instructori vor incepe in acest an un program alternativ de educare intr-o scoala generala din Satu Mare. „Cele mai eficiente rase sunt labrador, Golden Retriever, Vizsla maghiara sau metisi. Important este dresajul special, prin care acesti caini pot fi controlabili in orice situatie. Mandria noastra este Gizmo, un bulldog francez”, a spus Szabo.

Pe placul psihologilor

Specialistii spun ca terapia asistata de animale ii ajuta. „Compania unui animal poate rezolva intr-o mare masura sentimentul de singuratate. El este apanajul omului simplu, foarte multi oameni proiecteaza in mod inconstinent o alta persoana in animal”, explica psihologul Laurentiu Gheorghina.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *