Vinul rosu, aliment

PROPRIETATI – Sursa de antioxidanti care protejeaza inima
In tarile cu un consum apreciabil de vin rosu, bolile cardiovasculare au o incidenta mai scazuta decat in alte tari. Secretul este tocmai vinul rosu. Cu o singura conditie insa, sa fie baut cu moderatie: unul-doua pahare zilnic.

Efectele benefice ale vinului rosu se datoreaza antioxidantilor, in special resveratrolului, substanta care se gaseste in coaja boabelor de strugure. S-a demonstrat ca resveratrolul scade nivelul lipidelor din sange si previne afectiunile cardiovasculare. „Vinul rosu este aliment si medicament in acelasi timp. Vinul rosu contine mai mult resveratrol decat cel alb, deoarece mustul fermenteaza mai mult timp impreuna cu pielita boabelor de strugure. In acelasi timp, vinul rosu are un continut mai mic de glucide decat cel alb”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Vinul rosu exceleaza prin continutul de flavonoide si polifenoli – substante antioxidante. Flavonoidele scad nivelul colesterolului rau. Scaderea colesterolului in sange inseamna implicit reducerea riscului de boli cardiovasculare. Iar polifenolii blocheaza actiunea radicalilor liberi si previn imbatranirea precoce. De asemenea, vinul rosu contine vitamine (B1, B2, B5, B6, C) si minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier).

STATISTICI. Antioxidantii din vinul rosu pot explica „paradoxul francez”. Francezii au o dieta bogata in grasimi, dar sufera cel mai putin de boli cardiovasculare. Aceasta deoarece beau zilnic si unul-doua pahare cu vin rosu, care are rol de protectie cardiovasculara. „Statisticile comparate demonstreaza ca, desi francezii consuma mai multe grasimi animale decat americanii, mortalitatea prin afectiuni cardiovasculare in Franta este de 2,5 ori mai mica”, arata doctorul Pavel Chirila in volumul „Alimentatia echilibrata a omului sanatos”.

Efecte
Cu cat vinul rosu este de productie mai recenta, cu atat efectele benefice asupra organismului uman sunt mai mari. Specialistii ne spun ca, pe masura ce se invecheste, vinul isi pierde din proprietatile antioxidante. De asemenea, nutritionistii ne atrag atentia ca vinul rosu isi pierde proprietatile daca facem excese.

Persoanele care beau mai mult de doua pahare de vin pe zi se expun bolilor cardiovasculare si hepatice.

100 ml vin rosu

* Calorii 63
* Potasiu 100 mg
* Magneziu 20 mg
* Fosfor 20 mg
* Calciu 7 mg
* Fier 0,9 mg
* Vitamina B1 0,01 mg
* Vitamina B2 0,02 mg

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *