Vinul rosu previne raceala si protejeaza inima

Noua descoperire despre vinul rosu: Rezultatele sunt remarcabile
Vinul rosu previne raceala si protejeaza inima
Vinul rosu previne raceala si protejeaza inima

Sursa de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici, vinul rosu are puteri antiaging, protejeaza sanatatea celulara si inima, iar fiert este si un excelent remediu impotriva racelii. Asadar, o cescuta cu vin cald ajuta la tratarea racelii si virozelor, protejeaza inima, imbunatateste circulatia sanguina.

Testele arata ca unele vinuri rosii contin niveluri mult mai mari ale procianidinelor (polifenolii protectori care imbunatatesc functionarea vaselor de sange) comparativ cu altele. Prin consumul acestor vinuri, beneficiile maxime pot fi obtinute band mai putin. De asemenea, cercetarile releva faptul ca persoanele care consuma vin rosu sufera mai rar de boli de inima sau de diabet, precum si de dementa la batranete. Un studiu publicat in 2005, in American Journal of Gastroenterology, sugereaza ca un consum moderat de vin reduce riscul cancerului la colon.

Descoperirile au fost surprinzatoare in comparatie cu riscul crescut prezent la consumatorii in exces de bauturi spirtoase sau de bere. Cu toate acestea, examinarea mai atenta a aratat ca bautorii de vin aveau o greutate mai adecvata, mancau mai multe fructe si legume, depuneau mai mult efort fizic si fumau in procent mai redus, scrie csid.ro citand cartea „Dieta cu vin”, scrisa de prof. Roger Corder.

Pentru unele tipuri de cancer vinul ar putea detine mai multe beneficii decat un stil virtuos de viata. In plus, in urma unor studii noi de laborator, s-a ajuns la concluzia ca resveratrolul creste nivelul energiei din organism. Concluzia unui studiu publicat in 2010, in American Journal of Epidemiology si la care au participat 4.000 de studenti din cinci universitati spaniole este urmatoarea: in cazul celor care consumau aproximativ 14 pahare cu vin rosu pe saptamana, sansele de a contracta o raceala in decursul unui an erau si cu 40% mai reduse.

13 beneficii ale vinului rosu asupra sanatatii

1. Reduce riscul mortalitatii. Cercetatorii europeni declara ca un aport zilnic moderat, de vin rosu (22-32 g de alcool) are un efect protector impotriva tuturor cauzelor de deces.

2. Fumatul. Fumatul acut afecteaza in mod semnificativ capacitatea vaselor de sange de a se relaxa in mod natural. Vinul rosu, cu sau fara alcool, reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului – stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange, si inima.

3. Somnul. Noile cercetari arata ca vinul rosu, in special Cabernet Sauvignon, Chianti si Merlot, contine melatonina. Melatonina ajutaa la reglarea ceasului biologic, asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn. Melatonina este de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati antiimbatranire si anticancerigene.

4. Sanatatea creierului. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.

5. Cancer:

– Cancerul de plamani – cercetatorii au descoperit ca fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic, reduce riscul cancerului de plamani cu 13%.

– Cancerul de prostata – 4 sau mai multe pahare de vin rosu pe saptamana ajuta la diminuarea riscului de cancer de prostata cu 50% si riscul manifestarii unei forme agresive de cancer de prostata cu 60%.

– Cancerul mamar – consumul moderat de vin rosu se pare ca ar reduce riscul aparitiei cancerului mamar. Cu toate acestea, consumul a mai mult de 1-2 pahare de alcool pe zi, se pare ca mareste riscul aparitiei cancerului de san la femei, asadar, moderatia este cheia.

6. Ateroscleroza. Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei (rigidizarea arterelor). Ateroscleroza se declanseaza atunci cand vasele de sange incep sa-si piarda abilitatea de relaxare, sustin specialistii citati de sfatulmedicului.ro. Atat alcoolul cat si polifenolii aflati in vinul rosu par sa favorizeze mentinerea sanatatii vaselor de sange prin promovarea formarii de oxid nitric, o substanta chimica primordiala pentru relaxare, care joaca un rol foarte important in reglarea tonusului vascular.

7. Racelile. Cercetatorii europeni au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi, manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care se abtin de la consumul de vin rosu.

8. Inflamatiile. S-a dovedit ca resveratrolul are proprietati antiinflamatorii, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii fizice generale din moment ce multe boli si maladii sunt atribuite inflamatiilor.

9. Hipertensiunea. Consumul excesiv de alcool este in general considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, exista cateva dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului rosu asupra presiunii sangvine. Doua pahare de vin rosu (250 ml) sorbite in timpul mesei, scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.

10. Pietre la rinichi. La persoanele care beau vin rosu exista mai putine riscuri de formare a pietrelelor la rinichi.

11. Boala Alzheimer. Consumul moderat de vin rosu este corelat cu reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Cercetatorii au descoperit ca resveratrolul, un polifenol al vinului rosu, produce efecte neuroprotective, impiedica formarea unei proteine numite beta-amiloid, care determina aparitia maladiei Alzheimer. Pentru a preveni aparitia bolii, medicii sustin ca este suficient sa rezolvi timp de o ora cuvinte incrucisate si, la final, sa te racoresti cu un pahar de vin rosu.

12. Diabet. Cercetatorii au demonstrat ca boabele de struguri rosii sunt bogate in resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti descoperiti pana in prezent, care are capacitatea de a reduce nivelul de zahar din sange.

13. Colesterol. Vinul rosu se afla printre cei mai importanti agenti de diminuare a nivelului colesterolului, datorita antioxidantilor care se afla in componenta sa. Consumul moderat de vin rosu pastreaza astfel vasele de sange flexibile, reducand riscul unor afectiuni coronariene, spune profesorul John Folts, specialist in medicina cardiovasculara la Universitatea Wisconsin.

Valoarea nutritiva a vinului rosu

– Potasiu – acest mineral si electolit ajuta la reglarea ritmului cardiac, ajuta in sinteza acidului proteic si nucleic, la producerea de energie si convertirea zaharului din sange in glicogen.

– Fluor – este un mineral care poate preveni cariile dentare si mentine smaltul dintilor puternic.

– Fosfor – acest mineral ajuta la transformarea mancarii in energie. Fosforul ajuta, de asemenea, functia renala, metabolismul, multiplicare celulara si sustine contractiile musculare ale inimii.

– Colina – aceasta vitamina face parte din familia vitaminei B si ajuta la mentinerea sanatatii generale. Colina poate ajuta, de asemenea, la functionarea adecvata a memoriei si este utilizata in cercetarile ce vizeaza boala Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *