Vitamina C ne mentine tineri

Este un antioxidant care intarzie inbatranirea, previne varicele si scurteaza convalescenta. Fiindca nu avem capacitatea de a sintetiza vitamina C, singurele surse le reprezinta hrana si suplimentele alimentare.vitamina C

Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C este vitala in organismul uman, fiind implicata in metabolismul glucozei, colagenului, acidului folic si in neutralizarea radicalilor liberi.

In plus, faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv, prevenind anemiile. Unui copil ar trebui sa-i parvina peste 35 de miligrame zilnic, iar adultilor si adolescentilor peste 60 de miligrame pe zi.

Mentine elasticitatea tendoanelor

O parte din efectele imbatranirii manifestate prin limitarea miscarilor si aspectul ridat al pielii pot fi intarziate cu ajutorul vitaminei C. Acest lucru se datoreaza in parte efectului antioxidant, exploatat de multa vreme in industria cosmetica si, pe de alta parte, implicarii in sinteza colagenului.

Majoritatea produselor antiaging au printre ingrediente aceasta vitamina deoarece, fiind antioxidanta, confera o rezistenta crescuta pielii si previne deteriorarile produse de agresiunile externe precum poluarea, impiedicand inflamatiile. Iar implicarea vitaminei C in sinteza coleganului, prezent in tesuturile intregului organism, nu doar in piele, o fac utila in prevenirea imbatranirii in general.

Organismul tinde sa produca mai putin colagen odata cu inaintarea in varsta, iar calitatea fibrelor descreste si ea. De aceea, un aport normal de vitamina C asigura un proces firesc de sinteza a colagenului, fara de care elasticitatea pielii si, de asemenea, calitatea cartilajelor, tendoanelor si vaselor de sange, scad.

Combate fragilitatea capilara

Persoanele care au carente de vitamina C se invinetesc mai usor atunci cand se lovesc, sunt predispuse la deformari venoase si au adesea capilarele in forma de „panza de paianjen”, adica vizibile prin piele. Cu vitamina C se pot opri din evolutie aceste procese cauzate de fragilitatea peretilor vaselor.

Dar si calitatea sangelui, adica numarul de globule rosii care transporta oxigenul catre tesuturi, este influentata de aportul de vitamina C din organism, ajutand la absorbtia fierului din alimente si la inmultirea globulelor rosii.

SCURTEAZA RECUPERAREA DUPA BOLI

Specialistii avertizeaza asupra faptului ca, desi majoritatea persoanelor cred ca vitamina C este eficienta in profilaxia unor infectii respiratorii precum aceea cu virusul gripal, ea are doar rol de a scurta convalescenta, singura profilaxie in aceste cazuri fiind vaccinarea.

„Nu exista dovezi care sa sustina rolul profilactic al vitaminei C in privinta infectiilor virale si nici dovezi ca ar trata racelile, singurele indicatii fiind acelea in care exista avitaminoze si in perioadele de convalescenta”, explica medicul primar Sandra Adalgiza Alexiu, specialist in medicina de familie.

Reprogrameaza celulele stem

Celulele stem adulte se pot transforma intr-un numar limitat de celule specifice, dar reprogramarea genetica, ajutata si de vitamina C, le face capabile sa devina celule de orice fel.

Au reusit acest lucru cercetatorii de la Institutul pentru Medicina Regenerativa din China, adaugand vitamina C in solutiile nutritive in care erau mentinute celulele stem. Efectul a constat intr-o rata de succes crescuta in privinta reprogramarii genetice, comparativ cu celulele netratate cu vitamina C.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *