Vizitati Rosia Montana: rosienii asteapta oaspeti de Paste si 1 Mai

Vizitati Rosia Montana: rosienii asteapta oaspeti de Paste si 1 Mai

Vizitati Rosia Montana: rosienii asteapta oaspeti de Paste si 1 Mai

Alburnus Maior impreuna cu Asociatia Bucuresti organizeazain aceasta primavara doua mini-vacante cu ocazia Pastelui (18-21 aprilie) si zilei de 1 Mai (1-4 mai) in cadrul actiunii de promovare turistica“Vizitati Rosia Montana!”. Peste 100 de persoane sunt asteptate sa petreaca cele doua sarbatori in localitatea din Tara Motilor.

In curand, rosienii isi deschid portile pentru a-i primi cum se cuvine pe turistii ce le trec pragul in cadrul Vacantei de Paste la Rosia Montana. Participantii sunt gazduiti la pensiuni agro-turistice deschise de localnicii care considera ca aceasta e alternativa sanatoasa la exploatarea cu cianuri dorita de compania miniera. Musafirii au parte de un program bogat, cu tururi ghidate zilnice, prin care vor cunoaste la pas realitatile zonei. Pe parcursul sejurului, ei se vor delecta cu preparate traditionale si vor asista la obiceiuri specifice sarbatorilor pascale.

Invitatii vor vizita Muzeul Mineritului deschis in 1981 la baza Masivului Orlea si binecunoscutele Galerii Romane ce au facut faima asezarii in comunitatea stiintificaincepand cu prima jumatate a secolului al XIX-lea, inclusiv recent, cand expertii de la Universitatile Oxford si Leicester au concluzionat ca minele romane de la Rosia Montana reprezinta cel mai extins si mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut in lume. Piatra Corbului, Sfinxul Rosiei Montane si Piatra Despicata sunt cateva dintre punctele de interes din Turul Monumentelor Naturale, care – din pacate – sunt amenintate cu disparitia de planul firmei canadiene. Seara, povestirile la foc reprezinta cea mai buna ocazie ca doritorii sa afle mai multe, chiar de la sursa, despre lupta rosienilor pentru a-si pastra pamantul, istoria si identitatea.


In afara acestor atractii ce poti fi vizitate pe toata perioada anului, programul Vacantei de Paste cuprinde obiceiuri locale ocazionate de aceasta importanta sarbatoare. Turul Bisericilor include cele cinci lacasuri de cult din Rosia Montana, monumente seculare ce stau marturie credintei si storniciei oamenilor pe aceste meleaguri. Bucurandu-ne de faptul ca Invierea Domnului este sarbatorita simultan de ortodocsi si catolici in acest an, cei prezenti vor putea asista la datina Strajilor, localnici in costume traditionale ce stau de veghe la mormantul lui Isus Hristosin Biserica Romano-Catolica a Rosiei Montane. Apoi, dupa Slujba de Inviere de la Biserica Ortodoxa, turistii se vor alatura Puscatului de Pasti, obicei din vechime prin care feciorii satului trag din zeci de tunuri asezate pe dealurile din jurul localitatii pana la rasaritul soarelui pentru a apara comunitatea de spiritele rele ce ii dau tarcoale.

Vizitati Rosia Montanaeste o initiativa a Asociatiei Bucuresti si Alburnus Maior ce promoveaza turismul in Rosia Montana ca solutie sustenabila pentru dezvoltarea zonei.

Pachetele turistice de Paste si 1 Mai costa 250 de lei fiecare si au avut un numar limitat de locuri. Cele de 1 Mai s-au epuizat deja, iar de Paste mai sunt disponibile doar cateva. Mai multe informatii si inscrieri se pot obtine la adresa excursie@vizitatirosiamontana.ro sau pe www.VizitatiRosiaMontana.ro.18 Apr 2014 - Sursa: ProAlbaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016