Vocea Americii: Romania ar putea incepe exploatarea gazelor de sist in 2020

Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Vocea Americii: Romania ar putea incepe exploatarea gazelor de sist in 2020
Vocea Americii: Romania ar putea incepe exploatarea gazelor de sist in 2020

Criza politica din Ucraina, incluzand disputa cu Rusia asupra livrarilor de gaz natural rusesc, a constrand multe tari europene sa-si reconsidere dependenta energetica fata de Moscova, iar unele dintre acestea studiaza noi optiuni de extragere a gazelor pe plan local, intre care controversata extragere a gazelor de sist prin fracturare hidraulica, noteaza Vocea Americii intr-un comentariu publicat sambata.

Desi mare parte a Europei depinde de importurile energetice din Rusia, continentul are rezerve de gaze de sist estimate la 13.000 mld. mc de gaze de sist. Franta, Polonia si Ucraina au cele mai mari zacaminte, insa au fost gasite rezerve si in Romania, Bulgaria si Marea Britanie.

Totusi, Europa se afla departe de momentul cand ar putea incepe exploatarea comerciala a gazelor de sist. Polonia, Marea Britanie si Romania se asteapta ca exploatarea sa inceapa in 2020, scrie Vocea Americii.

La aceasta se adauga opozitia din partea grupurilor ecologiste, care reclama ca majoritatea perimetrelor de extractie se afla in preajma unor zone intens populate, expuse la poluarea aerului si a apei ca urmare a operatiunilor de fracturare hidraulica.

Exista, de asemenea, si obstacole de ordin politic si fiscal, tinand cont de taxele impuse industriei energetice si de reglementarile stricte care creeaza probleme pentru companiile de profil. „Este mult mai complicat sa extragi gaze in Europa Centrala decat in SUA. Deci trebuie sa intelegem mai bine amploarea problemelor si cum pot fi ele depasite”, afirma Eric Stewart, presedintele Consiliilor de Afaceri Romano-American si Polono-American.

„Cred ca fracturarea hidraulica este un element care poate aduce securitate energetica in Europa, dar va fi nevoie de timp indelungat. Sunt foarte multe alte lucruri care trebui sa fie rezolvate”, a comentat Keith Smith, fost ambasador american in Lituania, actualmente expert in fracturare hidraulica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *