VOM TRAI CA IN DESERT: Seaca Romania!

Uscaciunea si temperaturile ridicate au pus pe jar sudul Romaniei. Meteorologii anunta ca nici in luna iunie si nici in cele urmatoare nu sunt conditii ca ploile salvatoare sa apara.

Deja un milion de hectare de culturi agricole sunt compromise din cauza lipsei de precipitatii si a caniculei, indica o analiza a Ministerului Agriculturii. Fenomenul din prezent nu este unul izolat, in timp. De mai multi ani, jumatate din suprafata arabila a Romaniei este periodic atinsa de seceta.

Practic, din cele 14,7 milioane de hectare de teren agricol – din care 9,4 milioane reprezinta teren arabil – nu mai putin de 7 milioane hectare sunt afectate de lipsa apei pe perioade lungi de timp, arata datele Agentiei Nationale de Meteorologie.

In 20 de ani vom avea desert

Agentia Europeana de Mediu a facut public un raport din care reiese ca, in urmatorii ani, se vor inregistra importante cresteri de temperatura in sudul si estul continentului. Seceta va fi resimtita in toate anotimpurile printr-o incalzire cu 5-7 grade Celsius si o continua scadere a precipitatiilor, cu 20-40%.

„Cele mai afectate regiuni din Romania vor fi Dobrogea, Oltenia, sudul Mun teniei si Banatul. In lipsa unor masuri urgente, este posibil sa asistam la desertificarea partii de sud a tarii, in special in judetul Dolj si in Dobrogea. Alaturi de Spania, Italia si Grecia, Romania se afla printre primele care vor fi afectate de aceste schimbari, care vor fi vizibile inca din anii 2020-2030. Modificarea conditiilor climatice va influenta ecosistemele, asezarile umane si infrastructura in toate palierele vietii economico-sociale din Romania”, atrage atentia raportul.

PROGNOZA

Se anunta doua luni de foc

Ploile din aceste zile aduc o liniste temporara. Estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie sunt ingrijoratoare. In iunie, cu exceptia unor zone restranse din nord-vestul si sudul tarii, vom avea parte de cantitati de apa in general mai mici decat cele normale. Seceta va fi intrerupta pe alocuri de averse insotite de fenomene electrice, de vant cu aspect de vijelie si grindina.

Iulie va continua in aceeasi nota ca si iunie, cu valori termice mai mari decat ar fi normal in majoritatea regiunilor. Zilele caniculare vor aduce maxime de peste 35 de grade C si de nopti tropicale.

Si in aceasta luna, perioadele foarte calde vor fi urmate de instabilitate atmosferica accentuata – averse, descarcari electrice, vijelii si grindina. Deficitul de precipitatii va continua in cea mai mare parte a tarii.

Nici august nu va fi mult diferit. Cantitatile de precipitatii vor fi mici, seceta urmand sa continue pe o arii extinse, in tara. Temperaturile vor fi apropiate de cele ale lunii precedente, iar in zilele cele mai calduroase se vor atinge cu usurinta 33 °C.

La Buzau, apa vine cu cisterna

NEPUTINTA

Autoritatile din teritoriu dau sistemele de irigatii pe cisternele cu apa

Din Bailesti pana in sudul Dobrogei, la Limanu, din Satu-Mare si pana in Ianca de Dolj, lipsa apei crapa solul, lasand ca nisipurile sa ia in primire definitiv mii de hectare de sol arabil, anual. Regiunea cea mai afectata de desertificare se afla in sudul judetului, fiind cu prinsa intre Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dabuleni si Dunare.

Zona masoara 104.600 hectare, conform datelor de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova. Specialistii in protectia mediului spun ca fenomenul persista si ca aridizarea nu poate fi oprita doar pentru ca intr-o vara se inregistreaza temperaturi cu cateva grade mai mici.

Statisticile arata ca, in ultimii 38 de ani, suprafata ocupata de paduri s-a injumatatit, ajungand la 7% din intreaga intindere a Doljului, in conditiile in care, la nivel national, media este 29-31%, iar in Europa – 37%.

Scotienii ne dau lectii

„Fata de acum zece ani, este jale. Avem mari probleme”, spune Paul Mitroi, viceprimarul localitatii care ni l-a dat pe nea Marin. Inspectorul Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pe zona Bailesti, Ionel Musuroi, explica si de ce: „Nu ar fi o problema irigatul, cat faptul ca nu poate fi facut la modul organizat. Suprafetele potential irigabile sunt -faramitate-, acest lucru este mai greu”.

Multi dintre proprietari nu vad potentialul investitiei in irigare, mai ales ca detin suprafete de maximum 2-3 ha. Daca dau doua-trei ploi in primavara, graul se face si ei sunt multumiti”. Ionel Musuroi atrage atentia ca subventiile pentru irigatii se pot ridica si la 60% din costuri, dar beneficiile sunt cel putin duble.

In Bailesti traieste un scotian care se ocupa de agricultura, realizand productii- record. Graham il cheama. „Recolteaza si cate 8.000 de tone de grau la hectar, dar iriga. In timp ce ceilalti daca scot 3.000-4.000 de tone. Dar se multumesc cu putin, de la an la an, si irigarea la scara larga nu se poate realiza”, precizeaza reprezentantul ANIF.

Judetul Buzau este o alta regiune cu probleme. „La noi a plouat putin si des pana acum. Daca pentru culturi nu ne putem plange deocamdata, o foarte mare problema o reprezinta nivelul apei din fantani, care tot scade. Deja in zona Valea Oancei suntem nevoiti sa ducem apa cu cisterna locuitorilor de acolo”, precizeaza primarul comunei Oancea, Victor Chiriloae.

DECLARATIE
ani secetosi
„In planurile de seceta, s-au calculat pragurile de avertizare astfel incat sa satisfaca, in primul rand, cerinta pentru populatie, agricultura, industrie.”
– Vasile Pintilie, director general al Agentiei Nationale Apele Romane


Irigatiile masive, singura solutie

Desi se anunta un sezon estival foarte fierbinte, locuitorii Dobrogei nu au multe motive de bucurie. „Pe o raza de 30 de kilometri in jurul comunei Limanu, nu functioneaza niciun sistem de irigatii. Noroc ca oamenii de la noi si-au facut puturi de adancime, ca altfel am fi avut mari probleme in aceasta vara”, explica primarul din Limanu, Nicolae Iustin Urdea.

Si in localitatea dobrogeana exista aceeasi problema ca si in Bailesti, cea a faramitarii teritoriului irigabil. Nicolae Urdea vede o rezolvare, totusi. „Daca primaria ar primi fonduri prin care sa reabiliteze sistemul de irigatii, cu ajutorul unei firme
specializate, ar putea apoi vinde apa la beneficiari. In acest fel ar vedea si oamenii ca este mai rentabil sa irigi masiv, decat sa te bazezi doar pe ploaie sau pe apa din fantana”, indica primarul din Limanu.

Nu doar sudul este in pericol

Zeci de mii de hectare de terenuri agricole din judetul Satu-Mare risca sa fie grav afectate de seceta, chiar si in conditiile in care au cazut ceva precipitatii in aceste zile, in zona. Oficiali din cadrul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Satu-Mare au declarat ca cele mai afectate culturi sunt cele de rapita, grau, orz si porumb.

In total, in judet sunt 227.000 de hectare de teren arabil, din care 37.000 de hectare de grau, 29.000 de floarea-soarelui, 3.140 de sfecla, 3.000 de orz, 1.200 de capsuni etc.

Specialistii inca nu pot sa estimeze valoarea pagubelor provocate de seceta, dar sustin ca recoltele de anul acesta vor fi mai mici. O societate din Carei a anuntat deja ca aproximativ 100 de hectare de orz au fost compromise, pe terenul respectiv fiind semanat ulterior porumb.

ORIENTARE

Plantatiile exotice, efect al incalzirii globale

Cresterea temperaturilor medii anuale a creat conditii pentru dezvoltarea culturilor cu specific indeosebi mediteranean. Astfel, in judetul Mehedinti, la Svinta, inca de aproape zece ani exista plantatii de smochini pe mai bine de zece hectare.

Si in localitatea prahoveana Gura Vadului, in fiecare primavara infloresc migdalii si smochinii, in timp ce pe strazile Timisoarei si in mai multe localitati din Banat maslinii au devenit ceva obisnuit. Tot in Timis au luat amploare si plantatiile de mustar, in timp ce in comuna constanteana Ostrov se produc anual cate 4 tone de kiwi, de 14 ani incoace.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *