Vopseste ecologic ouale de Pasti

0
67
Vopseste ecologic ouale de Pasti

In fiecare an, in apropierea Pastelui, ne facem rezerve impresionante de vopsele de oua. Rafturile magazinelor sint pline cu o gama cit mai variata de vopsele, de la vopsea ce se foloseste la rece, vopsea la cald, vopsea crema, culori si creioane speciale pentru oua, destinate copiilor, si multe alte variante de colorare.
Dar singurul lucru pe care nu il luam in calcul este faptul ca, evident, mincam ouale frumos colorate. In timpul procesului de vopsire, substantele care ofera pigmentul patrund intr-o oarecare masura, in functie de tehnica folosita, si in interiorul oului. Nu ar fi nici o problema daca vopselele folosite ar fi inofensive, dar, din pacate, cele mai multe vopsele pentru oua din comert sint sintetice.

De aceea, pentru a evita introducerea in organism a unor substante foarte nocive, cel mai indicat este sa ne intoarcem la vechile traditii de vopsire a oualor. Este mult mai simplu decit te-ai fi gindit si vei fi intotdeauna surprinsa de nuantele obtinute.

Cele mai des folosite metode naturale de vopsire sint cele pe baza de plante, coji de fructe sau de legume. Iata citeva dintre ele:

Sfecla rosie

De cite ori nu ai fost uimita de culoarea extraordinara a sfeclei rosii? Ei bine, poti imprima aceasta culoare foarte simplu pe coaja oualor, fara nici un efect nociv asupra sanatatii tale. Taie in bucati mici o sfecla rosie, pune la fiert intr-un litru de apa, adauga doua linguri de otet de mere si lasa la fiert timp de 10 minute.

Ouale fierte timp de 5 minute, se scot din apa si se adauga in sucul colorat de sfecla, in care se tin pina capata culoarea dorita. Trebuie sa stii ca poate dura chiar si 12 ore ca ouale sa se coloreze complet, de aceea este indicat sa le lasi in apa peste noapte. Nu lasa ouale mai mult de o noapte pentru ca se pot inchide prea mult la culoare. Poti fierbe ouale direct in apa cu sfecla, pentru o vopsire mai rapida, dar ai grija pentru ca se pot crapa.

Varza rosie

La fel ca si in cazul vopsirii cu sfecla, se fierbe o varza rosie mica intr-un litru de apa, impreuna cu doua lingurite de otet. Se strecoara, iar apoi se adauga ouale, care se lasa timp de o noapte in apa colorata. Ouale vor capata nuante interesante de la rosu violet, pina la mov sau albastru.

Poti fierbe ouale 10 – 15 minute impreuna cu varza rosie, dar culoarea obtinuta nu va fi uniforma pentru ca in timpul fierberii ouale se lovesc de vas sau pe coaja se lipesc bucatele mici de varza.

Frunze de ceapa rosie

Pentru aceasta procedura ai nevoie de cojile de la un kilogram de ceapa rosie sau ceapa de apa, asa cum mai este cunoscuta. Lasa cojile la inmuiat peste noapte, intr-un vas acoperit. Dupa inmuiere, fierbe ouale impreuna cu cojile timp de 15 minute, impreuna cu o lingura cu otet. Lasa apoi ouale in lichidul colorat pina ce ajung la nuanta care iti place.

Pentru vopsirea oualor poti folosi o multime de plante, legume sau coji de fructe. Pentru nuante de oranj si galben foloseste morcov ras, coaja de portocala, boia de ardei sau coji de ceapa. Nuantele de verde se obtin cu frunze de spanac sau stevie, iar cu ajutorul lobodei poti avea oua de Pasti violete sau albastre.

Exista citeva reguli de baza de care trebuie sa tii cont:
– foloseste oua care au coaja alba pentru ca pe ele se fixeaza mai bine pigmentul
– spala foarte bine ouale inainte de vopsire, astfel incit sa nu prezinte nici un fel de murdarie si sa fie perfect degresate
– indiferent ce folosesti pentru vopsire, adauga in apa si o lingura de otet, pentru ca acesta fixeaza culoarea
– dupa ce ai vopsit ouale, sterge-le usor cu o cirpa pe care ai pus putin ulei, pentru a le oferi luciu. (casamea.ro )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here