Vosganian: Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana

0
46
Vosganian: Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana
Vosganian: Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana

Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana, care a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului in dupa-amiaza precedenta sedintei in care a fost aprobat, a declarat marti Varujan Vosganian, ministrul de resort, intr-o conferinta de presa, conform Agerpres.

‘Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege. Nu exista nicio semnatura a mea sau a colegilor mei. Pentru ca, in timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev, am plecat pentru ca nu stiam ca o sa se dezbata proiectul. Proiectul a aparut pe ordinea de zi in dupa-amiaza precedenta, cand eu deja eram in avion, colegii mei au ramas, ei si-au dat tot concursul. Au prezentat o serie de note, care se refereau fie la alte legi care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care ingreuneaza aplicarea proiectului asa cum este el. Deci Ministerul Economiei nu si-a pus semnatura pe proiectul de lege si are o seama de observatii’, a subliniat Vosganian.

El a precizat ca dezbaterea din Parlament trebuie sa rezolve probleme importante, precum cea de mediu.

Ministrul a adaugat ca are mari rezerve in legatura cu problemele de mediu pe care le ridica acest proiect.

‘Nu exista niciun dubiu ca pentru zona e benefic inceputul exploatarii, pentru locurile de munca, insa am mari rezerve in legatura cu problemele de mediu. Vreau ca cineva in mod deschis sa-si ia angajamentul cu privire la acest aspect. Votul meu in Parlament va fi conditionat de prezenta unor garantii de mediu’, a punctat Vosganian, care este si senator.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat in urma cu o saptamana in sedinta de Guvern, urmand sa fie transmis Parlamentului.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

Intrati in dialog cu reprezentantii vostri in Parlament si cereti-le sa va reprezinte punctul de vedere cu privire la proiectul RMGC de exploatare a Rosiei Montane. Selectati judetul si adresa pe www.protectiamediului.org/cine-te-reprezinta/ pentru a incepe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here