Vrem parcuri distruse si blocuri-turn?

Hectare intregi din parcurile Herastrau, Tineretului, Verdi, Duca, Prisaca Dornei, Plumbuita, 4.600 de metri patrati din Bordei, Padurea Baneasa, bazele sportive si bucatile de spatiu verde care au mai ramas neatinse de buldozer risca sa ajunga la topor.
spatii verzi
Ordonanta 114/2007 care interzice schimbarea destinatiei zonelor verzi se vrea a fi schimbata de liderii PD-L. In aceeasi situatie este si Ordonanta 27/2007, care stopeaza construirea de zgarie-nori.

Spatiile verzi sunt la mare cautare, chiar daca este criza. O constructie pe malul unui lac sau intr-un parc este din start una profitabila. Campaniile Jurnalului National au salvat de la distrugere o mare parte din Parcul Bordei, Strandul Tineretului si alte zone verzi deja intrate in posesia baietilor destepti. Ordonanta 114/2007, prin articolul 71, ce interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, a fost cea care a oprit defrisarile. Numai ca minunea n-a tinut mult. Actualii parlamentari, in mod special cei ai PD-L, prin vocea primarului Gheorghe Falca, finul presedintelui

Traian Basescu, ajutat de Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului si presedinta Comisiei de Amenajare a Teritoriului din Camera Deputatilor, avand si sprijinul lui Radu Mazare, vor cu orice pret sa modifice actul normativ, invocand tot felul de motive la prima vedere pompoase, cum ar fi dezvoltarea orasului.

In realitate, afacerile imobiliare in zone foarte bine cotate pe piata sunt cele care-i framanta pe politicieni. Si asta nu-i tot. Ii deranjeaza si Ordonanta 27/2008, ce nu mai permite ridicarea de blocuri-turn. Pana acum au fost organizate milioane de dezbateri in care organizatiile neguvernamentale si o parte a primarilor din Capitala au aratat importanta celor doua legi, fara prea mare succes. Jurnalul National va prezinta o parte din zonele verzi care risca sa fie distruse daca actele normative mai sus mentionate vor fi modificate.

IN ASTEPTAREA DEFRISARII
Pe cei 4.600 de metri patrati din Parcul Bordei, ramasi in proprietate privata, se pot ridica fara nici o problema vile de lux sau alte constructii, in functie de preferintele investitorului.

Trei hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate, Primaria Sectorului 2 facand recurs la Curtea de Apel. „Avem termen pe 20 aprilie si speram sa castigam. Este vorba despre o suprafata foarte mare de spatiu verde care trebuie redata bucurestenilor. Ordonanta 114/2007 nu trebuie modificata, altfel nu mai putem salva nici un petic de pamant. Parcul Verdi este retrocedat in totalitate”, ne-a declarat Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2.

In Sectorul 1, situatia este si mai grava, multe solicitari fiind deja facute. Sunt deja facute planuri urbanistice zonale in Parcul Herastrau, Padurea Baneasa, care in mare parte este deja parcelata, in Parcul Duca si in zona Aviatorilor si Straulesti. „Avem multe dosare pe care le-am oprit tocmai invocand Ordonanta 114. Daca aceasta va fi schimbata, practic nu mai avem ce sa facem”, ne-a declarat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1.

In Parcul Tineretului a fost facut anul trecut un schimb de terenuri cu Primaria Capitalei, 20.000 de metri patrati de spatiu verde intrand in posesia unei doamne, Marioara Micsunescu. Reteta a fost aceeasi ca in cazul Parcului Bordei.

Arhitectii din toata lumea care vin in Capitala se minuneaza de monstruozitatile Bucurestiului. Cladiri-turn din sticla, amplasate langa monumente istorice. Se minuneaza si se pozeaza langa ele pentru ca sunt de neimaginat. Ordonanta 27/2008 a fost facuta pentru a nu mai aparea astfel de situatii. Ei bine, si aceasta deranjeaza.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *