Vulcanii subacvatici ajuta la absorbtia CO2

O retea mare de vulcani subacvatici din Oceanul Antarctic are un rol important in absorbtia unei cantitati mari de dioxid de carbon, informeaza Reuters.vulcani subacvatici

Un grup de cercetatori australieni si francezi a aratat ca acesti vulcani reprezinta o sursa importanta de fier de care au nevoie fitoplanctonii pentru a inflori. Oceanele de pe glob absorb circa un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon provenite de la despaduriri sau de la arderea combustibililor.

In momentul in care fitoplanctonii mor sau sunt mancati, acestia duc pe fundul oceanului cantitati importante de carbon.

„Niciun studiu nu a luat in considerare depozitul de carbon care se afla in Oceanul Antarctic”, a declarat Andrew Bowie, unul dintre autorii studiului.

Specialistii au incercat sa masoare cantitatea de fier ce se gaseste la o adancime de patru kilometri in Oceanul Antarctic. Fierul se gaseste in cantitati mici aici, ceea ce inseamna ca fitoplanctonii nu se pot dezvolta in conditii normale. Insa cercetatorii stiau ca exista cantitati mari de fier purtate de furtuni de praf, precum cea din Australia, sau provenite din sedimente depuse pe coasta. Aceste surse sunt variabile, insa ar putea fi mai mari in unele tari.

Cantitatea de fier provenita de la vulcanii subacvatici este constanta de-a lungul timpului si reprezinta o proportie de 5-15% din totalul de fier din Oceanul Antarctic, insa in unele regiuni poate atinge si 30%.

Acest lucru inseamna ca vulcanii pot ajuta la dezvoltarea fitoplanctonilor atunci cand celelalte surse nu sunt la fel de bogate.

Cu toate acestea, nu se stie cum va afecta incalzirea globala cantitatea totala de fier din Oceanul Antarctic – unele studii considera ca furtunile vor aduce cantitati mari de fier, lucru ce va ajuta la dezvoltarea fitoplanctonilor si la absorbtia unei cantitati mari de CO2.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *