WikiLeaks: Hosni Mubarak a refuzat o oferta de arme nucleare de pe piata neagra

WikiLeaks: Hosni Mubarak a refuzat o oferta de arme nucleare de pe piata neagra

Presedintele egiptean a refuzat o oferta de arme nucleare de pe piata neagra, dupa destramarea Uniunii Sovietice, potrivit unei conversatii intre oficiali de rang inalt, raportata intr-o telegrama americana din mai 2009, dezvaluita de WikiLeaks, relateaza The Guardian, in editia electronica, citata de Mediafax.

Desi Hosni Mubarak a refuzat oferta, incidentul ridica noi intrebari in legatura cu ce achizitii de materiale nucleare au fost facute de alte state sau grupari, in haosul din Rusia si fostele republici sovietice, la inceputul anilor ’90. Ambasadorul egiptean la ONU, Maged Abdelaziz, a facut aceasta dezvaluire principalului negociator american asupra controlului armelor nucleare, Rose Gottemoeller, intr-o conversatie raportata in telegrama dezvaluita de WikiLeaks.

Subiectul a aparut intr-o discutie despre crearea unei zone fara arme nucleare in Orientul Mijlociu, o prioritate de politica externa la Cairo. „Incercand sa prezinte Egiptul ca membru responsabil al comunitatii internationale, Abdelaziz a spus ca Egiptului i-au fost oferiti oameni de stiinta din domeniul nuclear, materiale si chiar arme, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, dar Egiptul a refuzat asemenea oferte”, se arata in telegrama.

„A/S (asistentul secretarului de Stat, Rose) Gottemoeller l-a intrebat cum stie ca acest lucru este adevarat, la care Abdelaziz a raspuns ca, la vremea respectiva, era la Moscova si ca a aflat direct si personal despre acest lucru”, continua documentul. Abdelaziz a refuzat sa faca vreun comentariu, iar din text este neclar cine a facut oferta. Insa, alte dovezi indica spre grupuri de fosti ofiteri si oameni de stiinta din domeniul nuclear, care s-au confruntat brusc cu pierderea privilegiilor si veniturilor.

Maria Rost Rublee, un expert in istoria programului nuclear egiptean, a declarat ca trei surse bine informate i-au spus ca „actori nestatali” dintr-o fosta republica sovietica au incercat sa vanda material si tehnologie de fisiune catre Egipt. Olli Heinonen, fostul conducator al diviziei de garantii din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a declarat ca la vremea colapsului Uniunii Sovietice „erau multi oamni cu dificultati financiare”. „Unii cautau sa faca bani si sa creeze companii oferind material nuclear, dar ofertele erau facute de indivizi, nu de state”, a adaugat el.

In anii care au urmat, au fost capturate mai multe kilograme de uraniu si plutoniu de la persoane care faceau trafic cu ele. Au existat, de asemenea, informatii despre fosti experti sovietici in arme care si-au vandut expertiza in strainatate. AIEA a incercat sa afle ce facea in Iran, la mijlocul anilor ’90, un cercetator ruso-ucrainean, care a lucrat la bomba nucleara sovietica de la Celiabinsk (Siberia). Intre timp, al-Qaida s-a concentrat asupra programului nuclear al Pakistanului, ca posibila sursa pentru o bomba terorista, adauga publicatia britanica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *