Winkler: UE poate sa atinga obiectivele de mediu fara a asasina industria siderurgica

Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon
Winkler: UE poate sa atinga obiectivele de mediu fara a asasina industria siderurgica
Winkler: UE poate sa atinga obiectivele de mediu fara a asasina industria siderurgica

Obiectivele europene de mediu pot fi atinse si fara a asasina industria siderurgica, sustine deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) intr-o declaratie scrisa depusa in cadrul dezbaterilor care au avut loc, miercuri seara, in plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg cu prilejul declaratiei Comisiei Europene (CE) despre ‘Situatia industriei siderurgice din UE: protejarea lucratorilor si a industriilor’.

‘Obiectivele de mediu pot fi atinse fara a asasina industria siderurgica. CE trebuie sa fie atenta la reducerea poverii administrative asociata programelor europene si mai presus de toate avem nevoie de curaj pentru a crea o politica energetica comuna la nivel european care sa readuca pretul energiei la nivelul impus de competitia globala’, a afirmat deputatul european.

Winkler a aratat ca siderurgia europeana trebuie privita in contextul nevoii de reindustrializare a economiilor europene. ‘Cei care acuza sustinatorii siderurgiei europene de nostalgie si atitudine retrograda ar face bine sa studieze acele analize care demonstreaza foarte clar ca fara un suport industrial si tehnologic societatea risca sa-si piarda capacitatea de inovare si progres tehnic’, a avertizat parlamentarul european al UDMR in declaratia sa. Potrivit acestuia, siderurgia nu are doar o importanta simbolica pentru cei care se gandesc la nasterea UE ca o comunitate a carbunelui si otelului, ci are si o importanta cat se poate de concreta, ca sector suport pentru majoritatea ramurilor industriale, inclusiv cele de inalta tehnologie.

‘Cautand caile de a revigora siderurgia in Europa nu ne gandim doar la cele 360.000 de locuri de munca, dintre care 20.000 in Romania, pe care le asigura azi aceasta industrie, ci ne gandim la competitivitatea economiei europene care ar avea de suferit daca Europa uita de acest sector industrial’, a subliniat Iuliu Winkler.

Declaratia CE dezbatuta in plenul reunit la Strasbourg anticipeaza depunerea in PE, in luna decembrie a.c., a unei rezolutii pe tema situatiei din industria siderurgica europeana.

Raportul referitor la planul de actiune pentru o industrie siderurgica competitiva si durabila in Europa adoptat de PE in luna ianuarie a acestui an releva faptul ca industria siderurgica europeana a pierdut peste 65.000 de locuri de munca in ultimii ani in urma inchiderii mai multor combinate. Conform acestui raport, industria siderurgica europeana se afla in pericol, suferind de pe urma pierderii de competitivitate rezultata din combinarea unei serii intregi de factori. Printre acestia se numara scaderea cererii de otel ca efect al crizei financiare si economice, construirea, in ultimii ani, de combinate siderurgice in tarile emergente, cum este China, care au creat o problema de supra-productie la nivel mondial, faptul ca intreprinderile situate in afara Europei nu respecta cadre de reglementare echivalente si, prin urmare, se confrunta cu costuri operationale mai reduse, dar si faptul ca siderurgia este o industrie mare consumatoare de energie si, prin urmare, decalajul tot mai mare dintre preturile la energie din Europa si tarile terte afecteaza in mod semnificativ competitivitatea industriei siderurgice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *