WWF Danube-Carpathian Programme Romania

WWF Danube-Carpathian Programme Romania

Scoala cu clasele I-VIII din satul Palanca, judetul Bacau, a fost desemnata printre cei patru castigatori ai competitiei internationale dedicate mediului inconjurator Scoli europene pentru o planeta vie, o initiativa WWF, impreuna cu Fundatia ERSTE. Aflat la cea de-a patra editie, concursul a fost lansat in octombrie 2011 si s-a incheiat in aceasta saptamana, prin ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la Moieciu, Brasov.

Proiectul care a adus premiul Scolii cu clasele I-VIII din satul Palanca, judetul Bacau, se numeste „Coloreaza in verde amprenta ecologica a mancarii tale!” si a avut ca scop promovarea unui stil de alimentatie sustenabil. Pentru a-si indeplini misiunea, echipa formata din elevi in varsta de 12 ani si coordonata de profesoara Andreea Juverdeanu a desfasurat activitati variate, incepand cu ateliere de gatit folosind energie regenerabila si constructia unei sere in gradina scolii, pana la prezentari pentru parinti despre agricultura sustenabila, mancare organica si amprenta de carbon.

„Prin acest program ne propunem sa cream un val de cetateni activi si responsabili fata de mediu in intreaga regiune. Consideram ca este esential sa ne concentram pe copii si adolescenti care vor avea capacitatea de a influenta lumea de maine si care, dupa cum ne arata proiectele lor, influenteaza deja semnificativ lumea de azi”, spune Catalina Murariu, Coordonator Educatie pentru Dezvoltare Sustenabila WWF.

33 de echipe din Romania, Republica Moldova, Croatia si Serbia au raspuns apelului WWF de a lua atitudine pentru mediul inconjurator si pentru viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii si tineri cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani au realizat proiecte in jurul temelor: „Dunarea- linia vie a Europei” si „Amprenta ecologica”. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie si au organizat drumetii. Ideile si implementarea proiectelor au fost in totalitate in mainile tinerilor si au depins numai de creativitatea lor, profesorii avand doar rolul de suport.

La evenimentul final, fiecare echipa din concurs a fost reprezentata de cate un profesor si un elev care au prezentat activitatile de conservare a naturii in cadrul unui adevarat ‘bazar de proiecte’ extrem de animat. Patru scoli din Romania, Serbia si Bulgaria au castigat competitia, abordand temele amprenta ecologica si reducerea poluarii.

Cate cinci copii din fiecare echipa castigatoare vor participa la o tabara de o saptamana in natura, in Romania, in toamna acestui an.

„Dupa un an de munca intensa si conectare cu natura si comunitatea, cele 33 de echipe din 9 tari au dovedit, inca o data, puterea creativitatii si implicarii autentice in cauze de mediu. Educatia pentru dezvoltare sustenabila le ofera tinerilor competentele si motivatia pentru a contribui in mod activ si responsabil la construirea viitorului Europei”, a declarat Boris Marte, membru al Consiliului Fundatiei Erste.

De la prima editie a proiectului (2008), 3000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani au pus in practica actiuni de ecologie. Evolutia proiectelor prezent0ate de-a lungul celor 4 editii poate fi urmarita prin intermediul unui blog accesibil publicului: http://schools.foralivingplanet.eu. Aici, echipele din scoli au tinut jurnale de proiect, au postat fotografii si inregistrari video si au avut oportunitatea sa isi impartaseasca experientele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *