WWF: Pierderea biodiversitatii va costa Europa 1.1 trilioane de euro anual

Comisia Europeana a facut publica o lista cu patru variante de tinte privind conservarea biodiversitatatii dupa 2010, foarte diferite din punctul de vedere al ambitiei obiectivelor. Cu ocazia Anului International al Biodiversitatii, WWF solicita Uniunii Europene sa fixeze o singura tinta clara, cu obiective masurabile, pentru a putea conserva diversitatea biologica a Europei si a planetei intregi.tigrul alb

Biodiversitatea este o chestiune de interes global care, ca si schimbarile climatice, nu tine cont de frontiere, precizeaza WWF intr-un comunicat. Comisia Europeana recunoaste ca biodiversitatea, „capitalul natural al lumii”, se afla sub o amenintare grava si ca, „alaturi de schimbarile climatice, pierderea biodiversitatii reprezinta cea mai mare amenintare de mediu actuala, cu implicatii economice si sociale semnificative”, mai spune WWF.

Organizatia de protectia mediului transmite ca pierderea biodiversitatii si schimbarile climatice reprezinta doua fete ale aceleasi probleme, „de aceea este inutil sa cautam solutii pentru una fara sa o rezolvam pe cealalta, ele ar trebui sa fie solutionate deopotriva. Iar salvarea biodiversitatii ar trebui sa se gaseasca printre primele puncte pe agenda Uniunii Europene, la fel ca si schimbarile climatice. Daca Uniunea Europeana nu o va considera o prioritate, iar distrugerea mediului natural va continua in acelasi ritm ca pana acum, costurile pe care Europa va trebui sa le suporte se vor ridica la 1.1 trilioane de euro pe an, pana in 2050, echivalentul a 4% din PIB-ul Europei”.

„Tendinta actuala a pierderilor de biodiversitate este de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat limita normala, ceea ce inseamna ca nu mai este timp pentru cautarea de alternative si de formulari ambigue: Uniunea Europeana trebuie sa dea dovada de ambitie si implicare, pentru a putea garanta conservarea capitalului natural si faptul ca acesta va putea furniza beneficii sociale si economice generatiilor viitoare. Trebuie sa ne propunem sa stopam pierderea biodiversitatii si sa refacem serviciile de mediu in cadrul Uniunii Europene, nu daca va fi posibil, ci neaparat pana in 2020”, a declarat Andreas Baumuller, Responsabil pe Politici privind Biodiversitatea in cadrul Biroului de Politici Europene al WWF.

WWF solicita Presedentiei Spaniei sa conduca Uniunea Europeana catre o politica progresiva privind biodiversitatea, care sa includa:

– O tinta ambitioasa, masurabila, privind biodiversitatea, dar si alte tinte privind politicile din ale domenii (de ex. pescarit, silvicultura, ape dulci etc), care sa contina indicatori clari pentru monitorizarea obiectivelor atinse.
– Mai multe fonduri directe destinate conservarii naturii, care sa contribuie la protejarea si managementul siturilor Natura 2000, atat teritoriale cat si marine.
– Integrarea biodiversitatii in cadrul tuturor politicilor din domeniile relevante- de ex. energie si clima.

Pe de alta parte, WWF solicita Comisiei Europene sa propuna un set de indicatori care sa fie prezentati in cadrul Consiliului European din martie si sa adopte cea mai ambitioasa tinta pentru conservarea biodiversitatii, care sa includa acesti indicatori.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *