Aria Protejată e şi a mea!

WWF Romania critica declaratiile facute de reprezentanti ai Ministerul Transporturilor, care sustin ca Reteaua Natura 2000 intarzie lucrarile la autostrazile din Romania, sustinand ca protejarea ei ar trebui sa fie o prioritate a guvernului, a anuntat, miercuri, organizatia de mediu.
rezervatii naturale
„Reprezentantii filialei din Romania a World Wide Fund for Nature (WWF) considera ca grija pentru natura ar trebui sa fie prioritara pe agenda Guvernului, pentru ca ea este baza oricarei dezvoltari, scuzele invocate fiind superficiale si nejustificate”, se mai arata in comunicat.

WWF Romania sustine ca realizarea Retelei Natura 2000 este o obligatie a Romaniei ca tara a UE si orice incalcare a directivelor Habitate si Pasari, care stau la baza acestei retele, este pedepsita de Comisia Europena, amenzile urmand sa fie platite din bani publici.

Desemnarea siturilor Natura 2000 in conformitate cu directivele europene si legislatia romaneasca in vigoare s-a facut de specialisti acreditati de Ministerul Mediului, urmandu-se procedeul acceptat la nivel european. Actele normative care stau la baza desemnarii acestor situri au fost emise de Guvern, care are responsabilitatea directa de a asigura conservarea naturii, conform obligatiilor comunitare.

„Consultarea ministerelor s-a incercat in repetate randuri. La inceputul anului 2008 am propus Ministerului Mediului constituirea unui Grup de Lucru Interministerial Natura 2000, la care a fost invitat sa participe si Ministerul Transporturilor. Scopul acestui grup ar fi fost schimbul de informatii si gasirea de solutii pentru proiecte si investitii, cu respectarea cerintelor Retelei Natura 2000. Din pacate acest grup s-a intalnit o singura data, la initiativa WWF”, a declarat directorul WWF Romania, Luminita Tanasie.

Obtinerea avizelor de mediu este obligatorie pentru orice investitie care poate avea impact asupra mediului, in special cand se suprapune peste o arie protejata.

„Este foarte bine ca autoritatile de mediu responsabile sunt atat de exigente in emiterea avizelor de mediu, ceea ce ar trebui sa fie regula de urmat pentru orice proiect. WWF impreuna cu Coalitia ONG Natura 2000 Romania, reprezentand 50 de organizatii, sustine autoritatile de mediu in efortul lor de a implementa legislatia UE pentru conservarea naturii”, a spus si Erika Stanciu, membru al Consiliului Director al Coalitiei ONG Natura 2000, din partea WWF.

Organizatia a precizat ca exista numeroase exemple in UE pentru solutii de realizare a infrastructurii de transport cu impact minim asupra ariilor naturale protejate, cum ar fi pasaje de trecere, coridoare, tunele, panouri izolatoare pentru zgomot, plase de protectie, etc. Aceste solutii, chiar daca presupun investitii suplimentare, nu sunt gandite exclusiv pentru protejarea speciilor, ci si pentru sanatatea si confortul cetatenilor, demonstrand o responsabilitate reala in cheltuirea banilor publici.

Sursa: NewsIn

1 COMENTARIU

 1. SITURI-NATURA 2000,

  Vorbim de lucruri aproape inexistente si ne cramponam ca nu le respectam!! Ma mira fatul ca am ajuns aici, fara sa facem, mai nimic. Am declarat SITURI-NATURA 2000, de ochii Europei!
  Nu se face nimic, pentru ca aceste situri sa aiba statutul normal si real de SIT NATURA -2000.
  Custozii, in majoritatea cazurilor RNP prin Directiile silvice, stau si asteapata sa le vina ONG-urile, sa le faca treaba sau si mai rau, le obstructioneaza!
  Un apel catre toate ONG-urile de mediu, din tara ! Sa evaluieze si sa creeze un forum national cu situatia SITURILOR NATURA 2000, din zona lor de influienta si sa arate care este situatia actuala a acestor situri.
  Am tolerat prea mult, natura se deterioreza pe zi ce trece si nimeni nu ridica un deget, sa arate pe adevaratii vinovati. E necesar sa luam masuri urgente pentru ridicarea autorizatiilor de custodie, pentru custozii care se dovedesc ca n-au facut nimic pentru siturile avute in custodie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here