WWF-Romania: Comisia Europeana demareaza procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza proiectelor de microhidrocentrale din Muntii Fagaras

Comisia Europeana (CE) demareaza procedura de infringement impotriva Romaniei din cauzimageResizea unor proiecte de microhidrocentrale demarate pe raurile Dejani-Lupsa si Vistisoara de pe versantul nordic al Muntilor Fagaras, potrivit WWF-Romania.

Organizatia sustine, intr-un comunicat transmis joi AGERPRES, ca a fost informata despre acest fapt printr-o scrisoare oficiala din partea forului european in data de 3 iunie 2015.

Reprezentantii WWF-Romania au precizat pentru AGERPRES ca Executivul comunitar a informat autoritatile de la Bucuresti, in data de 28 mai 2015, ca va demara procedura de infringement pe aceasta problema.

‘WWF-Romania a fost informata printr-o scrisoare oficiala din partea Comisiei Europene, din data de 3 iunie, ca institutia demareaza procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza proiectelor de microhidrocentrale de pe raurile Dejani-Lupsa si Vistisoara de pe versantul nordic al Muntilor Fagaras. Din informatiile pe care le detinem, procedura de infringement vizeaza si proiectele distructive de pe versantul sudic al Muntilor Fagaras — cele de pe raurile Capra si Buda. Confirmarea Comisiei Europene vine la un an si jumatate dupa ce WWF a depus doua plangeri oficiale la Comisie, semnaland o serie de incalcari sistemice ale legislatiei europene si nationale privind apa si biodiversitatea, in ce priveste autorizarea constructiilor si amplasarea lor in arii protejate de interes european (Natura 2000)’, explica WWF-Romania in comunicatul citat.

Potrivit organizatiei, demararea unei astfel de proceduri urmeaza unor demersuri de lunga durata ale Comisiei in urma carora Romania nu a facut modificarile legislative necesare pentru solutionarea problemelor.

‘In acelasi timp, alte proiecte cum ar fi cele de pe raul Alb din Retezat sau cele de pe raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana din Muntii Tarcu au continuat sa fie avizate in conditii de ilegalitate. In cazul proiectului de pe raurile Sucu si Olteana din Muntii Tarcu, autorizatia de construire emisa de Primaria Comunei Zavoi este ilegala, intrucat la emiterea acesteia au lipsit anumite avize si acorduri cerute prin Certificatul de Urbanism. In baza acestei autorizatii de construire, titularul proiectului a demarat executarea lucrarilor si organizarea de santier. WWF solicita interventia urgenta a autoritatilor relevante si in mod special a Ministerului Mediului care, pana in prezent, nu a reactionat la sesizarile WWF si ale Federatiei Coalitia Natura 2000’, se mentioneaza in informarea citata.

Plangerile WWF au demonstrat cum proiectele de microhidrocentrale de pe raurile Dejani-Lupsa si Vistisoara incalca Directiva Cadru Apa, Directiva Habitate (Natura 2000) si Directiva privind accesul publicului la informatiile despre mediu in procesul de autorizare si constructie a microhidrocentralelor pe raurile cu stare ecologica foarte buna si buna din siturile Natura 2000.

Muntii Tarcu reprezinta sit Natura 2000 si impreuna cu patru parcuri nationale si un parc natural formeaza unul dintre ultimele nuclee de salbaticie din Europa, care se intinde pe o suprafata de peste 350.000 hectare. Situl Muntii Tarcu, unde SC Alset Energy SRL a propus doua proiecte a cate doua MHC-uri, a fost desemnat, printre altele, pentru anumite specii protejate de pesti, rac si pentru habitatele acestora. De asemenea, vidra a fost identificata pe teren atat pe raul Bistra Marului, cat si pe raul Sucu.

Federatia Coalitia Natura 2000 Romania, din care face parte si WWF, a demarat o actiune in instanta, prin care cere anularea acordurilor de mediu emise de Agentia pentru Protectia Mediului /APM/ Caras-Severin. In acelasi timp si dupa insistente ramase fara raspuns, WWF inca asteapta ca Ministerul Mediului sa emita Ordinul de Ministru care va desemna la nivel national, conform Protocolului incheiat in ianuarie 2014, zonele de excludere de la constructia de MHC-uri si modificarile ce trebuie aduse legislatiei din domeniu pentru ca aceasta sa nu mai permita abuzuri.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *