WWF-Romania: Modificarea OUG nr. 57/2007 – Lege pentru distrugerea ariilor protejate

Doina Pan?: Încerc?m s? oferim pl??i directe din fonduri europene pentru p?durile din ariile protejate
WWF-Romania: Modificarea OUG nr. 57/2007 – Lege pentru distrugerea ariilor protejate
WWF-Romania: Modificarea OUG nr. 57/2007 – Lege pentru distrugerea ariilor protejate

WWF-Romania protesteaza cu indignare impotriva unor modificari propuse prin proiectul de ordonanta pentru modificarea OUG nr. 57/2007 supus consultarii publice, mai ales impotriva modificarilor ce vizeaza transformarea avizului obligatoriu al administratorilor/ custozilor intr-unul consultativ si desfiintarea ariilor protejate, in urma pierderii partiale a obiectivelor de conservare, se arata intr-un document remis redactiei.

WWF-Romania a trimis vineri o scrisoare adresata Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, prin care solicita anularea procedurii de aprobare a proiectului de ordonanta.

Totodata, WWF face apel la toti cei preocupati de un viitor durabil pentru Romania, sa participe la dezbaterea publica lansata pe 18 august, pentru o perioada de 10 zile.

„Prin aceasta ordonanta, ariile protejate ar ramane doar cu un rol simbolic, functia lor de protectie a naturii disparand aproape in totalitate. Nu credem ca o tara membra a Uniunii Europene ar putea sa isi doreasca un asemenea scenariu pentru natura, mai ales o tara cum este Romania, care are toate motivele sa fie inca mandra de toate valorile de care dispune. Fara o implicare a oamenilor care cred ca Romania are nevoie si de natura, ordonanta va trece si va provoca pagube pe care le vom regreta multa vreme de acum incolo, a declarat Magor Csibi”, director WWF-Romania.

Prin acest proiect de ordonanta se creeaza vadit parghii legislative pentru aprobarea in masa a planurilor/proiectelor/activitatilor din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea il pot genera, anihiland in totalitate puterea de decizie a administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate in ceea ce priveste dezvoltarea economica in arii protejate.

Se creeaza astfel un cadru legislativ periculos, care va permite desfiintarea abuziva a ariilor naturale protejate.

In cele ce urmeaza rezumam cateva dintre considerentele prin care justificam protestul impotriva celor mai importante modificari propuse prin proiectul de ordonanta, transmise Ministerului Mediului si Schimbarilor climatice, prin scrisoarea inaintata pe 23 august 2013. Toate punctele pot fi consultate aici.

1. Modificarile propuse pentru articolele 28 si 281 din OUG nr. 57/2007:

• Transformarea avizului obligatoriu al administratorilor/custozilor ariilor protejate in unul consultativ reprezinta o subminare a capacitatii acestora de a-si indeplini obligatiile de asigurare a statutului favorabil de conservare al ariilor protejate. Astfel, autoritatile de reglementare, care sunt conduse de factori politici, vor putea lua decizii lipsite de fundamentare stiintifica.
• Prin prevederile de modificare a art. 28 si 281, decizia APM/ANPM/ARBDD/MMSC asupra dezvoltarii economice (haotice) in ariile naturale protejate, va deveni exclusiv POLITICĂ, iar administratorii si custozii ariilor naturale protejate vor fi unicii raspunzatori pentru mentinerea statutului favorabil de conservare a ariilor protejate, dar fara nicin instrument de interventie.
• Eliminarea prevederilor referitoare la obligativitatea consultarii administratorilor/ custozilor ariilor protejate de catre autoritatile de mediu competente, in vederea incadrarii proiectelor/planurilor/activitatilor care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate, duce la o situatie confuza, lipsita de transparenta, care completeaza tabloul de prevederi legislative cae favorizeaza vadit beneficiarii proiectelor/planurilor/activitatilor din ariile protejate.

WWF reaminteste ca personalul autoritatilor de mediu competente nu are atributii de cercetare in arii naturale protejate si competente stiintifice pentru a stabili cu exactitate nivelul de impact al planurilor/proiectelor/activitatilor asupra speciilor si habitatelor, decizia acestora bazandu-se in totalitate pe studii de impact asupra mediului/studii de evaluare adecvata de proasta calitate, incomplete, incorecte, cu concluzii partinitoare pentru beneficiarul investitiei si fara date actuale din teren.

2. Modificarile propuse pentru articolul 561 din OUG nr. 57/2007:

• Modificarile propuse pentru art. 561 alin. (1) si (2) din OUG nr. 57/2007 sunt abuzive fata de integritatea ariilor naturale protejate si fata de administratori si custozi.
Din aceste modificari propuse reiese atitudinea actuala a Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, de a accepta ca un fapt normal pierderea capitalului natural, prin facilitarea desfiintarii ariilor naturale protejate, in loc sa actioneze impotriva factorilor care duc la neindeplinirea obiectivelor de conservare.
• Asa cum este reformulat alin. (1), se intelege ca daca o parte din aria protejata si-a pierdut valoarea si capacitatea conservativa, de exemplu din cauza unor activitati economice ilegale, atunci toata aria naturala protejata poate fi desfiintata dupa bunul plac al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.
Aceasta prevedere este abuziva si favorizeaza derularea in continuare a unor activitati economice mai mult sau mai putin legale (de exemplu, carierele din parcurile nationale/naturale care functioneaza fara acte de reglementare sau cu acte de reglementare expirate), cu impact semnificativ asupra mediului.
• Statutul de arie protejata este superior in raport cu orice alte obiective (cu exceptia celor ce tin de securitatea nationala, securitatea oamenilor si prevenirea catastrofelor naturale), iar prevederea de desfiintare a ariilor protejate din cauza impactului antropic este contrar acestei prevederi.
• Reamintim ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice este responsabil in totalitate de buna administrare a sistemului national al ariilor protejate (art. 17 alin. (1) lit.a) din OUG 57/2007), prevazand in mod repetat ca ariile protejate sa fie atribuite in administrare, deoarece MMSC nu are capacitate tehnica, stiintifica, de personal si financiara pentru a indeplini acest deziderat.

Reamintim, de asemenea, ca Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (infiintata in octombrie 2008), care urma sa asigure administrarea unitara si eficienta a ariilor naturale protejate la nivel national si a celorlaltor bunuri ale patrimoniului natural, a fost impiedicata sa functioneze, fiind desfiintata abuziv sub pretextul crizei economice in noiembrie 2009.

Scrisoarea de pozitie adresata Ministerului Mediului si Schimbarilor climatice, precum si Anexa cu tabelul de observatii pentru modificarile propuse.

Pozitia Guvernului Romaniei cu privire la acest aspect, asa cum reiese din stenograma sedintei de Guvern din data de 27 august:

Victor Ponta:  Doamna ministru Plumb, o sa va rog, am vazut o dezbatere legata de ariile protejate si o sa va rog sa nu adoptam astazi niciun act. Sa continuati sa discutati cu cei de la ONG-uri, daca au dreptate, schimbam noi, daca nu au dreptate, trebuie sa le explicam, dar tin foarte mult sa nu luam o decizie peste capul lor.
Rovana Plumb: Luni, la ora 14:00, i-am invitat la sediul ministerului pentru a continua consultarile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *