WWF: Zonele protejate din Retezat si Piatra Craiului se transforma in partii de schi

Potrivit unui studiu realizat de WWF, „Elefanti Albi in Muntii Verzi: Dezvoltarea statiunilor de schi in Bulgaria, Romania, Slovacia si Ucraina”, multe dintre statiunile de schi ce vor fi dezvoltate in tarile central si est europene vor fi amplasate in zone protejate prin lege.
zone protejate
Pana la doua treimi din zonele pentru schiat din Europa ar putea dispare in urma lipsei zapezii, cauzata de incalzirea globala, sustine un studiu al Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Un raport WWF sugereaza ca, un destin similar al Europei Centrale si de Est, va conduce catre dezvoltarea a noi statiuni turistice. Doar in Romania, au fost planificate 102 statiuni montane dedicate schiului, unele in zone protejate, iar Ucraina doreste sa creeze cea mai mare statiune din Europa.

„Realizarea facilitatilor pentru schi indeparteaza zone mari de padure, pentru a face loc partiilor, drumurilor de acces si infrastructurii, reducand si fragmentand astfel habitatul vietii salbatice”, a declarat Andreas Beckman, director al programului Dunare-Carpati, din cadrul WWF (World Wildlife Fund).

Cele mai multe proiecte de statiuni din Europa Centrala si de Est sunt amplasate sub 1.500 metri altitudine, un prag considerat a fi, cel putin in Alpi, cel mai jos punct unde poate fi declarata viabila o statiune de schi, din punct de vedere al zapezii necesare schiatului.

Muntii Carpatii, in care sunt planificate multe din statiunile turistice, sunt casa a peste jumatate din populatia de ursi bruni, lupi si rasi din Europa. Padurile stravechi de fag ce se intind din Slovacia pana in Ucraina sunt ultimele paduri naturale ale Europei si au fost introduse recent pe lista ONU, World Heritage.

Unele dintre aceste statiuni turistice sunt ilegale si nu foarte inteligent proiectate: un numar de proiecte bulgare sunt construite in zone protejate precum Rila si Parcul National Pirin.

In Romania, un program al statului planuieste constructia unor statiune pentru schi in opt parcuri nationale, incluzand Retezat si Piatra Craiului, zone protejate prin lege.

O problema comuna tuturor tarilor din regiune este calitatea proasta a evaluarilor asupra impactului mediului, multe dintre ele nefiind la standarde europene.

„Lucrul cel mai putin responsabil pe care il pot face autoritatile este sa asigure ca aspectul economic al dezvoltarii statiunilor turistice montane, pentru schi, justifica distrugerea mediului”, a declarat Beckmann.

„Cel mai bine ar fi ca autoritatile sa incerce sa afle cum pot sa beneficieze de natura fara sa o distruga”, a subliniat directorul programului Dunare-Carpati.

Studiul WWF „White Elephants in the Green Mountains: Ski develompents in Bulgaria, Romania, Slovakia and Ukraine” (Elefanti Albi in Muntii Verzi: Dezvoltarea statiunilor de schi in Bulgaria, Romania, Slovacia si Ucraina”, poate fi citit in intregime pe site-ul organizatiei.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *