Zacamintele de titei epuizate au inceput sa se refaca singure

Zacamintele de titei epuizate au inceput sa se refaca singure

In ultimele decenii petrolistii au observat un fenomen ciudat, in toata lumea: puturile de petrol care erau considerate epuizarte din cauza exploatarii, au inceput sa se umple din nou cu „aur negru”. Explicatia fenomenului o are o echipa de specialisti romani care au studiat fenomenul inca din anii ’90.

Exista doua teorii despre originea petrolului. Prima este cea organica, sau biogenica, care apartine savantul rus Mihail Lomonosov. El a spus ca acest combustibil a aparut prin descompunerea, in anumite conditii, a deseurilor biologice, de-a lungul milioanelor de ani.

Spre deosebire de Lomonosov, o alta minte luminata, chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea ca petrolul reprezinta nu o substanta formata in urma putrezirii plantelor si animalelor ce au trait candva pe Terra, ci un material primordial, nascut in strafundurile planetei, ce erupe constant catre suprafata acesteia, precum magma vulcanilor.

In ultimii ani s-a descoperit ca multe dintre bazinele petrolifere, unde se credea ca epuizarea combustibililor este totala, „musteau” de petrol. „Am gasit doua astfel de campuri la granita dintre Georgia si Azerbaidjan. Au produs petrol mai bine de un secol, apoi exploatarea a fost oprita, pe motiv de epuizare a zacamintelor. Sondaje recente au demonstrat insa ca acestea s-au refacut. Similar stau lucrurile in privinta unor campuri petroliere din regiunea Carpatilor, dar si din America de Sud. Am crezut ca si bazinul Romaskin ar fi epuizat, in proportie de 80% – asa dovedeau sondajele de acum doua decenii. Dar de cativa ani, suntem martori unei cresteri de 2 milioane tone de petrol pe an, in acest bazin. Potrivit noilor estimari, bazinul poate produce petrol pana cel putin in 2200”, a afirmat Renat Muslimov, consilier economic al presedintelui Tatarstanului, o republica a Federatiei Ruse situata in nordul Marii Caspice.

In cazul orasului Groznii, capitala Ceceniei, lucrurile par chiar mai ciudate. Exploatarea petrolului a inceput aici in 1897. Pana in 1960, cand zacamantul a fost considerat epuizat, s-au extras nu mai putin de 100 milioane tone petrol brut. Spre surprinderea geologilor, in ultimii ani petrolul a inceput efectiv sa tasneasca din pamant, iar localnicii il aduna cu galetile. Pericolul este imens, spun specialistii, fiindca poate izbucni oricand un incendiu catastrofal.

Situatia s-a repetat si in cazul bazinului petrolifer Eugene Island, din largul coastelor Louisianei, SUA. Rezervele de aici au fost considerate epuizate, dar in ultimul deceniu mai multe sondaje au aratat ca ele s-au restabilit, extractia atingand nivele comparabile cu cele din deceniile trecute. Ce se intampla?

”Majoritate zacamintelor au fost abandonate la momente cand extractia nu a depasit 35% din rezerva initiala. Dupa oprirea exploatarii in zacaminte au loc fenomene de redistribuire a saturatiilor sub actiunea gravitatiei, temperaturii din zacamant si microseismelor care favorizeaza aceasta redistribuire in paralel cu o reasezare a stratelor geologice acoperitoare. Astfel, la o eventuala reluare a exploatarii se obtin debite apropiate de debitele initiale.

Totusi aceste debite ridicate se mentin pentru o perioada relativ scurta. Avem o serie de asemenea experimente reusite si in Romania. Problema redistribuirii saturatiilor dupa oprirea exploatarii a facut obiectul unui studiu teoretic initiat de subsemnatul si elaborat impreuna cu colegul ing. Gheorghe Ilie, premiat in anul 1998 de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica”, ne-a spus Doctor Inginer in petrol si gaze Gheorghe Buliga, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale care a fost demis din functie pentru ca a refuzat sa semneze concesionarea platoului romanesc al Marii Negre catre firma Sterling, motivand ca in acel document statul roman se obliga sa renunte la drepturile sale asupra zonei concesionate.

Revenind la tema puturilor, explicatia, pe scurt, este ca dintr-un zacamant de titei se pot extrage, prin tehnologiile actuale, 35% din continut. Ulterior, petrolul din structurile geologice invecinate acopera golul rezultat, prin mecanismul vaselor comunicante. Asa apar ciudateniile refacerii zacamintelor din puturile abandonate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *